Cât mai trebuie purtată masca de protecţie la exterior. Florin Cîţu a găsit vinovatul pentru ordonanţa anulată de CCR
Dilema măştii purtate în aer liber continuă să existe în rândul românilor. Specialiştii vin, însă, cu o nouă rundă de precizări după decizia Curţii Constituţionale, chiar dacă nu cad de acord asupra tuturor aspectelor.
De Redactia Observator la 17.02.2022, 12:45Masca în aer liber trebuie purtată încă o lună şi jumătate, chiar si după deja celebra decizie CCR, pentru că atât durează să intre în vigoare, însă din ce în ce mai mulţi români au renunţat deja la ea. Sau o ţin, de formă, sub nas. Total ilegal, spun magistraţii, care atrag atenţia că persoanele care îşi iau libertăţi în avans riscă să primească amenzi.
Avocatul Poporului, pe de altă parte, este de părere că poliţiştii nu se vor mai complica să dea sancţiuni, atât timp cât pot fi desfiinţate destul de simplu, în tribunal.
Renate Weber, Avocatul Poporului: Mă îndoiesc sincer că cineva din agenții constatori de contravenții vor da amenzi după această decizie a Curții.
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: CCR s-a referit la faptul că legea prin care s-a introdus această obligație are probleme. Și astăzi poți fi amendat dacă nu porți mască așa cum scrie în lege.
- Cine e studentul care a convins CCR să desfiinţeze purtatul măştii în exterior. Totul a început după ce a fost...
- Alexandru Rafila: ''Masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea. O să o port unde e...
- CCR a decis că obligativitatea purtării măştii în exterior este neconstituţională. Reacţia guvernului: "Vom...
Dar, dacă cineva este amendat, ar putea să scape. Desigur, nu este o certitudine.
Daniel Manolache, avocat: Dacă un cetățean ia o amendă în momentul de față poate să o conteste (TAIE). Există posibilitatea să îi anuleze procesul verbal.
Guvernanţii fac apel la români să nu renunţe la mască
Premierul este conştient de faptul că masca în aer liber va deveni, la un moment dat, istorie, aşa că singura şansă care i-a mai rămas este să-i convingă pe români să nu renunţe la ea.
Nicolae Ciucă, premierul României: Fac apel la populație pentru a ne proteja în continuare pentru ce înseamnă pericolul infectării, care se găsește încă la un nivel de risc ridicat.
Ministrul Sănătăţii vine cu o precizare: în acest moment, purtarea măştii atât în aer liber, cât şi în spaţiile închise este chiar mai eficientă decât vaccinarea.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea în comunitate a acestei infecții - protecția individuală este necesară.
Florin Cîţu, declaraţie politică: a găsit vinovatul
Singurul care a avut o abordare politicianistă a neconstituţionalităţii măştii în aer liber a fost preşedintele Florin Cîţu, care nu a ratat ocazia de a-l ataca pe Ludovic Orban, fostul său rival la şefia PNL.
Preşedintele PNL a găsit vinovatul: Ludovic Orban, pentru că ordonanţa de urgenţă reclamată la Curtea Constituţională a fost dată pe vremea când acesta conducea Guvernul.
Florin Cîţu, preşedinte PNL: E o bună întrebare, cred că trebuie să o puneţi Guvernului care era atunci şi nu a respectat paşii legali. Era un alt premier, care astăzi dă lecţii, am văzut pe la televizor.
Însă, indiferent a cui vină a fost, un lucru este cert: rata de incidenţă la nivel naţional continuă să fie de aproape 18 la mie, iar masca purtată în zone aglomerate chiar poate proteja de infectare.