Catedrala Mântuirii Neamului. Tot ce trebuie să știi
Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională intră în 2018 în rândul construcțiilor impozante ale Bucureștiului. Situată în vecinătatea Casei Poporului, clădirea stabilește, ca și aceasta, mai multe recorduri naționale, dar și mondiale.
De Redactia Observator la 24.11.2018, 18:34Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională intră în 2018 în rândul construcțiilor impozante ale Bucureștiului. Situată în vecinătatea Casei Poporului, clădirea stabilește, ca și aceasta, mai multe recorduri naționale, dar și mondiale. Catedrala, aflată cu anii în centrul atenției și al dezbaterilor, stârnește admirație, dar și controverse, prin dimensiunile sale, dar și prin costuri.
Biserica Ortodoxă Română a decis ca momentul inaugurării Catedralei Mântuirii Neamului să fie noiembrie 2018.
Cea mai mare catedrală ortodoxă din lume
Conform planurilor BOR, Catedrala Mântuirii Neamului nu are egal în lumea ortodoxă. Potrivit Patriarhiei Române, uriașa construcție cu o lungime de peste 126 de metri și o înălțime de 120 de metri sugerează forma unei corăbii, cu catarg în formă de cruce, așa cum este menționat în Constituțiile Apostolice. Tot Patriarhia spune că arhitectura simbolizează că Iisus ridicat la cer e același Hristos Răstignit și Înviat.
De ce o catedrală așa de mare? Biserica a invocat de-a lungul anilor necesitatea construirii unui locaș de cult încăpător, menționând că actuala Catedrală Patriarhală din București nu are spațiul necesar unei slujbe cu un număr mare de enoriași și că majoritatea credincioșilor sunt nevoiți să stea afară.
Proiectul noii catedrale prevede astfel o construcție impresionantă, în care să încapă aproximativ 6000 de oameni în sala principală, unde să poată fi instalate și 1000 de scaune. Odată terminată, Catedrala Mântuirii Neamului devine, practic, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume.
Dimensiunile Catedralei Mântuirii Neamului:
- Lungimea: 126,10 metri
- Lățimea (la abside): 67,70 metri
- Înălţimea: 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală Pantocrator (crucea va avea încă 7 metri)
- Aria totală construită la sol: 13 668,50 metri pătrați
- Aria totală desfăşurată construită: 52 529,20 metri pătrați
- Aria utilă totală: 36 897,96 metri pătrați
- Volum: 323 000 metri cubi
- Capacitate: 6000 de persoane, dintre care 1000 de scaune
Mai înaltă decât Casa Poporului
Cu dimensiunile sale, noua catedrală din centrul Bucureștiului se impune în fața Catedralei Sfântul Isac din Sankt Petersburg și Catedralei Iisus Mântuitorul din Moscova, cele mai mari de până acum în lumea ortodoxă.
Construcția reușește să se impună chiar și în fața impozantei sale vecine, Casa Poporului, cea de-a doua mare construcție din lume. Catedrala Mântuirii Neamului este cu 36 de metri mai înaltă față de actualul sediu al Parlamentului României.
Construcția nu poate concura însă cu marile catedrale catolice. De exemplu, Bazilica Sfântul Petru din Vatican, biserica-simbol a lumii catolice, are înălțimea de 136 metri, lățimea de 150 de metri și lungimea de 220 de metri.
Chiar și așa însă, Catedrala Mântuirii Neamului își găsește locul printre cele mai mari construcții religioase din lume.
Panorama orașului, de la 91 de metri
Din interior, catedrala poate fi vizitată până la înălțimea de 56 de metri, în turla principală. De asemenea, din interior se poate ajunge afară, pe terasa din jurul cupolei principale, la înălțimea de 91 de metri, care oferă o priveliște a orașului.
Accesul către înălțimile clădirii se poate face cu ajutorul scărilor sau a celor 8 lifturi cu care e prevăzută în interior catedrala.
Clădirea este însă doar o parte dintr-un complex religios uriaș, amplasat pe o suprafață de 100 de mii de metri pătrați, care va cuprinde clădiri anexe și facilități pentru vizitatori, dar și pentru clerici.
Sfințită la roșu
Este gata catedrala în momentul sfințirii? Nu. Nici măcar construcția nu este finalizată. Conform declarațiilor oficialilor Bisericii Ortodoxe, pe 25 noiembrie 2018, clădirea este în stadiul 95% finalizat la roșu.
Nu este gata turla principală, Pantocrator, elementul care dă înălțimea maximă, de 120 de metri, deși, conform proiectului, trebuia finalizată în iulie 2018. Practic, la momentul sfințirii, catedrala nu e la dimensiunile sale maxime, fiind mai mică.
Acoperișul, care va fi dintr-o tablă aurie, de asemenea, nu este gata. Deocamdată, cupolele sunt acoperite cu un material provizoriu, care simulează doar aspectul final.
În plus, la momentul sfințirii, clădirea nu a obținut nici avizul ISU privind siguranța în caz de incendii.
Când va fi gata catedrala
Oficialii BOR estimează că lucrările de construire se vor încheia la câteva luni după sfințirea din 25 noiembrie 2018. Practic, atunci clădirea va fi 100% la roșu. După finalizarea construcției, urmează un îndelungat proces al finisajelor și pictării, care va dura ani.
Pictarea interioară a catedralei va fi desfășurată în perioada 2019 – 2024, anul în care lucrările la clădire ar trebui să se încheie.
De asemenea, clădirile anexe, pentru găzduirea și hrănirea pelerinilor, pentru activitățile clericilor, parcul de 5 hectare din jurul catedralei, vor fi construite și amenajate după terminarea clădirii principale.
Unde se află Catedrala Mântuirii Neamului
Catedrala Mântuirii Neamului are adresa Calea 13 Septembrie, Nr. 4 – 60, Sectorul 5 din București. Se află pe un teren dreptunghiular de 100 de mii de metri pătrați de pe Dealul Arsenalului.
În vecinătatea sa sunt Palatul Parlamentului, Academia Română, Ministerul Apărării Naționale, Hotelul Marriot și mai multe blocuri de pe Calea 13 Septembrie.
Costurile Catedralei Naționale
Banii au fost tema cea mai dezbătută în cazul catedralei și au atras și cele mai multe critici. Deși lucrările sunt finanțate și cu donații, care reprezintă aproximativ 25% din suma totală, controversele au fost legate de banii dați de statul român. Sumele alocate de Guvern sau Primăria Capitalei au stârnit nemulțumirea multor români, care au criticat autoritățile și biserica pentru că ar investi într-o clădire mamut, în timp ce sunt mari probleme legate de infrastructura rutieră a țării sau de spitale.
Conform oficialilor Bisericii Ortodoxe Române, până la momentul sfințirii, construcția Catedralei Mântuirii Neamului a costat 110 milioane Euro, cu TVA. 82 de milioane au venit de la statul român.
Estimările privind costul total au apărut încă din 2007. Chiar Patriarhul Daniel a menționat suma de 400 de milioane de Euro pentru întreg complexul religios de la Catedrala Mântuirii Neamului, sumă care nu prevede însă și costurile terenului.
Numele catedralei
Catedrala are, oficial, două nume: Catedrala Mântuirii Neamului – potrivit BOR, mântuirea are sens de izbăvire, eliberare, simbolizând inclusvi momentul 1918, ”de eliberare a românilor de sub stăpâniri străine”.
Cel de-al doilea nume e ”Catedrala Națională” și e inspirat după modelul catedralei din Washington, construită în 1990 și numită National Cathedral, spune Patriarhia Română.
Clopot-record
Catedrala Mântuirii Neamului are 6 clopote, fabricate într-o turnătorie din Innsbruck, Austria, în 2016.
Cele 6 clopote, care cântăresc în total 33 de tone, sunt montate într-o turlă de 60 de metri a catedralei. Au o garanție de 15 ani și sunt prevăzute să reziste 4 secole.
Clopotul cel mare are dimensiuni impresionante: greutate 25 de tone, 3 metri aproximativ în înălțime, dar și diametru. Este cel mai mare clopot cu balans liber din lume.
Clopotul a făcut însă să răsune și voci de nemulțumire. Mulți români au criticat încrustarea pe suprafața clopotului a Patriarhului Daniel.
Alte nemulțumiri sunt legate de zgomot: Clopotul poate fi auzit de la distanța de 15 kilometri, ceea ce, pentru locuitorii zonei, va fi un sunet care nu poate fi ignorat. De altfel, BOR spune că va fi bătut clopotul doar la evenimente speciale.
Construită după o lege veche de peste 130 de ani
Piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului a fost pusă în 2007, iar construirea a început la finalul lui 2010. Istoria este însă mai lungă.
În 1884, în perioada Regelui Carol I a fost dată legea care preciza necesitatea construirii unei catedrale naționale în România.
Lucrurile au mers însă foarte greu, iar abia în 1929 s-au făcut primii pași reali, când Patriarhul Miron Cristea a sfințit locul de la poalele Dealului Mitropoliei și s-a ridicat o troiță, acolo unde urma construirea catedralei.
Însă criza economică, iar apoi cel de-al Doilea Război Mondial au blocat orice plan legat de catedrală. Au urmat anii comunismului, perioadă în care orice astfel de proiect ar fi fost un eșec. Legea însă, în continuare, nu a fost abrogată.
Sfințită de 2 patriarhi și de un papă, dar în alt loc
După Revoluție, Biserica a reluat demersurile și s-a convenit în 1999 construirea catedralei în Parcul Unirii din București. Locul, sfințit deja de Miron Cristea, a fost binecuvântat și de Patriarhul Teoctist, dar și de Papa Ioan Paul al II-lea.
Cu toate acestea, în anul 2001, locul a fost schimbat, la intersecția dintre Străzile Mircea Vodă și Nerva Traian din București. Noul amplasament a fost însă refuzat de Patriarhie, care a susținut că e prea mic pentru o catedrală.
Noua variantă, Parcul Carol, a căzut după scandalul legat de mutarea mausoleului. Abia în 2005, terenul de 100 de mii de metri pătrați de pe Dealul Arsenalului a fost convenit ca potrivit pentru ridicarea catedralei.
Patriarhia recunoaște că locul oferă o vizibilitate redusă catedralei din cauza mărimii Casei Poporului, însă spațiul putea permite ridicarea unei clădiri impozante, inclusiv cu orientarea est-vest, așa cum cere cutuma. În 2007 a fost pusă piatra de temelie, iar 3 ani mai târziu au început lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și