Ce înseamnă programul "RO-RISK" pe care autorităţile din România îl pun în practică în caz de cutremur
Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat sâmbătă, că în România se implementează programul RO-RISK, care se încheie în acest an, prin care se definitivează strategia de răspuns la cutremur, însă va fi nevoie de pregătirea populației pentru o situație de urgență.
De Redactia Observator la 24.09.2016, 16:10Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat sâmbătă, că în România se implementează programul RO-RISK, care se încheie în acest an, prin care se definitivează strategia de răspuns la cutremur, însă va fi nevoie de pregătirea populației pentru o situație de urgență.
"Noi continuăm în anii care vin, avem un plan ambițios pentru a schimba legea ca să ne permită să reconstruim, să consolidăm clădirile cu risc seismic I și vom schimba mai multe legi în acest sens. Avem un plan ambițios de dotări, avem un plan pentru următorii ani de reconstrucție a unor clădiri și de consolidare pe bani europeni, în jur de 520 milioane de euro. Avem un program, RO-RISK, care se încheie anul acesta și care este un program prin care definitivăm strategia de răspuns la cutremur, însă va trebui să pregătim populația. O componentă foarte importantă este cultura populației, pregătirea ei pentru o situație de urgență, o situație de criză. Mai trebuie să pregătim autoritățile, dar în fiecare an avem un program destul de consistent în care facem toate aceste lucruri, mai trebuie să facem și multe investiții pentru asta. Dar în acest moment, așa cum am studiat, timp de trei săptămâni am avut la dispoziție să luăm — împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, cu IGSU — toate documentele care există, să inspectăm bazele materiale, baza de echipament. Eu sunt mulțumit, am fost surprins plăcut de stadiul în care e dotarea, dar va trebui să facem mult mai mult", a arătat Vasile Dîncu, ca răspuns la o întrebare referitoare la recentul cutremur din România.
El a precizat că a făcut o evaluare a stadiului pregătirii instituțiilor specializate pentru a interveni în caz de dezastre și, deși există dotări și planuri de intervenție bine puse la punct, "niciodată nu ești pregătit pentru neprevăzut".
"România este în acest moment pregătită din toate punctele de vedere și al dotării și al specialiștilor pe care îi avem — ISU în ultimii ani s-a dotat, avem planuri de mobilizare, planuri de urgență, planuri de reconstrucție, dar un cutremur vine întotdeauna cu ceva nou. O catastrofă naturală întotdeauna aduce ceva nou și nu poți să fii niciodată sigur că ești pregătit pentru orice", a susținut Vasile Dîncu.
Sursa: Agerpres