CM 2014: Gheorghe Leonida, sculptorul care a creat chipul celebrei statui a lui Iisus de la Rio
Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, simbolul oraşului, este cunoscută în întreaga lume, însă puţini ştiu că autorul chipului Mântuitorului este gălăţeanul Gheorghe Leonida
De Redactia Observator la 24.06.2014, 12:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, simbolul oraşului, este cunoscută în întreaga lume, însă puţini ştiu că autorul chipului Mântuitorului este gălăţeanul Gheorghe Leonida
Provenit dintr-o familie care a dat României și alte mari personalități (inventatorul Dimitrie Leonida și una dintre primele femei ingineri din lume Elisa Leonida), Gheorghe Leonida s-a născut în Galați, în 1893. Tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să se mute cu familia din Galaţi, iar Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, urmând Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură.
Şi-a făcut debutul în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, unde a câștigat, de asemenea, un premiu cu sculptura să intitulata “Reveil” (Visul).
Când Paul Landowsky a primit comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul), Gheorghe Leonida a fost angajat de acesta să conceapă capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 şi a devenit în timp, un adevărat simbol al Americii Latine. Cu o înălţime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone, este considerată una dintre minunile lumii moderne.
Revenit în ţară, Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.
Gălăţeanul era considerat sculptorul preferat al monarhiei, fiind foarte apreciat de Regina Maria şi de ceilalţi membri ai familiei regale. De aceea, odată cu instalarea comunismului, au fost eliminate din atenţia publicului, deopotrivă, atât activitatea Casei Regale, cât şi sculpturile lui.
Operele sale se află acum la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă.