Antena LIVE

Curs valutar

CNA cere Comisiei Europene să investigheze TikTok pentru campania lui Călin Georgescu: Manipularea opiniei publice şi exploatarea tinerilor

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cere Comisiei Europene să investigheze TikTok, în urma rezultatului-surpriză din primul tur al alegerilor prezidenţiale, când Călin Georgescu a obţinut cel mai mare număr de voturi cu ajutorul unei campanii făcute "cu buget zero", după cum susţine candidatul, exclusiv pe această platformă. CNA solicită, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea TikTok în România.

De la 26.11.2024, 16:15
WhatsApp
CNA cere Comisiei Europene să investigheze TikTok

Campania de pe TikTok a lui Călin Georgescu ridică o foarte lungă listă de întrebări. Joi, Biroul Electoral Central i-a impus să-şi şteargă postările electorale cu trei zile inainte de scrutinul electoral, într-un gest fără precedent. Vizate au fost şi 20.000 de conturi suspecte de pe reţelele sociale, pentru că Georgescu nu a ratat niciuna. Doar că, după numai o zi, au apărut alte 30.000 de conturi noi.

Campania lui Călin Georgescu pe TikTok

Călin Georgescu a fost promovat şi de mai mulţi influenceri, care nu şi-au marcat corespunzător postările şi au ales să folosească doar etichetările care apăreau în filmuleţele candidatului pro-rus. Inclusiv primarul Capitalei, Nicuşor Dan, care a anunţat că o susţine pe Elena Lasconi, spune că nu s-a mai întâlnit vreodată cu un asemenea fenomen. 

Şi premierul Marcel Ciolacu declară că implicarea TikTok în alegerile din România este evidentă, el precizând că sursa de finanţare este de urmărit, pentru că banii folosiţi sunt mult mai mulţi decât cei prevăzuţi în lege, iar asta înseamnă că sursa de finanţare a fost una externă.

Pe acelaşi subiect

”Mă întrebaţi un lucru evident, pe care îl ştiu şi eu, îl ştiţi şi dvs. E un sistem, nu ştiu cât e de legal, am înţeles cum s-a folosit sistemul. Acum, sursa de finanţare este de urmărit. Toate partidele nu au făcut acest lucru pentru că legea prevede nişte plafoane pentru cheltuielile pe online. Banii folosiţi în ceea ce s-a întâmplat sunt mult mai mulţi decât cei prevăzuţi în lege, asta înseamnă că sursa de finanţare a fost una externă. Eu nu sunt procuror şi nu sunt judecător, nu e treaba mea, este treaba celorlalte autorităţi, altei puteri în statul român”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

CNA cere Comisiei Europene să investigheze TikTok

Marţi, la două zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, CNA cere Comisiei Europene să investigheze TikTok. 

"Acțiunile TikTok au avut un impact semnificativ asupra alegerilor prezidențiale din România 2024, primul tur, contribuind la: crearea unui avantaj nedrept pentru un singur candidat; manipularea opiniei publice prin conținut nemarcat; exploatarea tinerilor utilizatori, care reprezintă o parte majoritară a publicului TikTok (8,9 milioane de utilizatori în România)", a scris pe Facebook Valentin Jucan, vicepreședinte al CNA.

"Solicităm Comisiei Europene să inițieze o investigație oficială asupra conformității TikTok cu prevederile DSA, în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice; să solicite TikTok să publice o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România; să impună măsuri corective și sancțiuni pentru încălcările identificate; să asigure publicarea unui raport privind transparența algoritmică, inclusiv în contextul conținutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România 2024, primul tur", adaugă Valentin Jucan, vicepreședinte al CNA.

Redăm mai jos textul integral al postării:

Conform raportului realizat de EExpert Forum (EFOR)(Policy Brief nr. 190) candidatul independent Călin Georgescu a înregistrat o creștere semnificativă în preferințele electorale, de la 2% la 22%. Această evoluție a fost atribuită în mare parte unei campanii desfășurate pe TikTok, bazată pe:

• coordonarea unor conturi care au promovat activ conținut electoral, fără marcaje adecvate;

• amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtag-uri dedicate, precum #echilibrușiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări.

Aceste acțiuni au ridicat suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei Tik Tok și lipsa transparenței în gestionarea conținutului politic.

CUI NE ADRESĂM?

Ne adresăm Comisiei Europene, Direcția Generală pentru Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie (DG CONNECT)

CARE ESTE TEMEIUL LEGAL?

Regulamentul (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DIGITAL SERVICE ACT - DSA)

CE A CONSTATAT CCNA - Consiliul Național al AudiovizualuluiNerespectarea obligațiilor privind evaluarea riscurilor sistemice (Art. 34, DSA).

Conform Art. 34 din DSA, platformele online foarte mari (VLOP) trebuie să identifice, să analizeze și să evalueze riscurile sistemice care apar din:

- Proiectarea sau funcționarea serviciilor lor, inclusiv a sistemelor algoritmice.

- Utilizarea serviciilor lor.

Această obligație include evaluarea riscurilor precum:

- Impactul asupra proceselor democratice și al discursului civic.

- Algoritmii TikTok au amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic.

- Nu au fost prezentate măsuri de evaluare sau atenuare a acestui risc.

- Amplificarea dezinformării și a conținutului nemarcat.

- Risc de manipulare prin algoritmi opaci (algoritmii TikTok prioritizează conținut emoțional, distorsionând dezbaterea publică).

Raportul Expert Forum indică că multe materiale distribuite pe TikTok nu au fost marcate ca fiind de natură electorală, expunând utilizatorii la conținut al cărui scop sau origine nu sunt clare.

Lipsa transparenței în publicitatea politică (Art. 26, DSA - Publicitatea pe platformele online)

Deși TikTok declară că nu permite publicitate politică plătită, analiza arată că platforma:

a permis promovarea indirectă a mesajelor politice prin influenceri, fără etichetare adecvată;

nu a asigurat transparența necesară pentru identificarea sponsorilor sau a surselor conținutului electoral.

Aceste practici contravin obligațiilor impuse de DSA privind transparența în publicitatea politică.

Lipsa transparenței algoritmilor (Art. 24, DSA - Obligaţiile de raportare în materie de transparenţă ale furnizorilor de platforme online)

Algoritmii TikTok nu oferă informații clare despre modul în care prioritizează și amplifică conținutul audiovizual.

Lipsa transparenței algoritmilor (Art. 24, DSA - Obligațiile de raportare în materie de transparență ale furnizorilor de platforme online)

Conform Art. 24 din DSA, furnizorii de platforme online foarte mari (VLOP) sunt obligați să furnizeze informații clare și detaliate cu privire la modul în care sistemele lor algoritmice funcționează, în special cele utilizate pentru recomandarea și amplificarea conținutului.

În cazul TikTok, algoritmii care prioritizează și amplifică conținutul audiovizual sunt opaci, iar utilizatorii și autoritățile nu au acces la informații despre factorii care determină afișarea acestuia. Lipsa transparenței generează riscuri semnificative, inclusiv:

- distorsionarea dezbaterilor publice, prin promovarea disproporționată a conținutului care poate influența emoțional publicul;

- Influențarea procesului electoral, prin amplificarea conținutului favorabil unui anumit actor politic, fără mecanisme de verificare sau echilibrare.

Această lipsă de transparență împiedică autoritățile de reglementare să evalueze dacă platforma respectă obligațiile impuse de legislația europeană, afectând în același timp încrederea utilizatorilor în procesul democratic.

Acțiunile TikTok au avut un impact semnificativ asupra alegerilor prezidențiale din România 2024, primul tur, contribuind la:

crearea unui avantaj nedrept pentru un singur candidat;

manipularea opiniei publice prin conținut nemarcat;

exploatarea tinerilor utilizatori, care reprezintă o parte majoritară a publicului TikTok (8,9 milioane de utilizatori în România).

CE SOLICITĂM COMISIEI EUROPENE?

1. Să inițieze o investigație oficială asupra conformității TikTok cu prevederile DSA, în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice;

2. Să solicite TikTok să publice o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România;

3. Să impună măsuri corective și sancțiuni pentru încălcările identificate.

4. Să asigure publicarea unui raport privind transparența algoritmică, inclusiv în contextul conținutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România 2024, primul tur.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri alegeri prezidentiale calin georgescu tiktok cna
Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj:...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Câte grame de CARNE trebuie să mâncăm pe săptămână. Care este cantitatea...
Gandul
Publicat 26.11.2024
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl...
Adevărul
Publicat 26.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2024. Capricornii muncesc din greu pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 26.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Reacția Danei Budeanu, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Robbie Williams a dezvăluit că moartea Reginei Elisabeta a II-a l-a făcut să...
ZU
Publicat 26.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de...
Deparinti
Publicat 26.11.2024
Un colonel american anunță realitatea dramatică determinată de Putin: Ucraina...
ziare.com
Publicat 26.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de...
Medicool
Publicat 26.11.2024