Competiţia Mondială de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat a avut loc la Târgu Mureş
Servicul lor este o cursă contracronometru pentru salvarea de vieţi. Iar pentru a fi cei mai buni, au nevoie de mult antrenament şi sânge rece. Târgu Mureş găzduieşte în acest weekend, în premieră pentru România, Competiţia Mondială de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat. O oportunitate pentru echipajele SMURD să-şi demonestreze abilităţile, dar şi să "fure" tehnici de intervenţie de la colegii lor din toată lumea.
De Redactia Observator la 03.09.2017, 09:34Servicul lor este o cursă contracronometru pentru salvarea de vieţi. Iar pentru a fi cei mai buni, au nevoie de mult antrenament şi sânge rece. Târgu Mureş găzduieşte în acest weekend, în premieră pentru România, Competiţia Mondială de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat. O oportunitate pentru echipajele SMURD să-şi demonestreze abilităţile, dar şi să "fure" tehnici de intervenţie de la colegii lor din toată lumea.
Urmăriţi cu atenţie de arbitrii şi colegii de unitate, paramedicii SMURD intervin pentru salvarea unui pieton lovit de o maşină. Este doar una dintre probele competiţiei. Fiecare mişcare le este notată. Şi nu numai. Important este şi modul în care interacţionează cu cei implicaţi în accident.
Simularea se încheie în momentul în care victima este urcată pe targă. Iar întreaga intervenţie este cronometrată.
De această dată, aplauzele au fost îndreptate către Adrian Sătelea şi colegul său. Adrian s-a angajat pompier în urmă cu 10 ani, influenţat de poveştile bunicului său.
Acum, la 29 de ani, Adrian face parte din echipa paramedicilor SMURD Târgu Mureş. Proba de astăzi i-a adus aminte de prima lui intervenţie. Una dintre cele pe care nu le va uita niciodată.
Încurajări au primit şi colegii lui, care şi-au testat abilităţile la proba de descarcerare.
Intervenţia lor a fost urmarită cu atenţie, şi chiar filmată, de secretarul de stat al Ministerului de Interne, Raed Arafat.
"Nu e competitie simpla. E o competitie prin care se invata, nu e cat de repede ai scos, ci cum l-ai scos. Scenariile sunt foarte complexe. Si sunt facute ca sa pregateasca oamenii si ca sa invete", spune Raed Arafat.
Sub arbitrajul evaluatorilor străini şi români, participanţilor le vor fi testate abilităţile şi experienţa profesională dobândite în misiunile de salvare, bazate pe scenarii prevăzute cu grade diferite de dificultate. La finalul, câştigătorii vor fi recompensaţi cu medalii, cupe şi diplome.