Concluzia OMS, după vizita în China, puțin probabil ca SARS-CoV-2 să fi scăpat din vreun laborator: "Calea cea mai probabilă, o specie gazdă intermediară"
Este puțin probabil ca virusul să se fi scurs dintr-un laborator chinez și este mai probabil să fi sărit la oameni de la un animal, a declarat marți un expert al Organizației Mondiale a Sănătății.
De Cristian Ionescu la 09.02.2021, 13:54Evaluarea OMS după vizita în China
Expertul OMS în materie de siguranță alimentară și boli ale animalelor, Peter Ben Embarek, a făcut evaluarea la finalul unei vizite în orașul Wuhan din centrul Chinei, unde o echipă de oameni de știință investighează posibilele origini ale coronavirusului. Primele cazuri au fost descoperite în oraș în decembrie 2019, informează AP.
Institutul de virologie Wuhan a colectat mostre extinse de virus, find apoi acuzat că ar fi putut provoca focarul inițial prin scurgerea virusului în comunitatea din jur.
China a respins cu tărie această posibilitate și a promovat alte teorii conform cărora virusul ar fi putut proveni în altă parte. Echipa ia în considerare mai multe teorii despre modul în care boala a ajuns pentru prima dată la oameni.
Calea cea mai probabilă, o specie intermediară
"Descoperirile noastre inițiale sugerează că introducerea printr-o specie gazdă intermediară este calea cea mai probabilă și una care va necesita mai multe studii și cercetări mai specifice, specifice", a spus Embarek.
"Cu toate acestea, descoperirile sugerează că ipoteza incidentelor de laborator este extrem de puțin probabil să explice introducerea virusului la populația umană", a spus Embarek.
Transmiterea prin comerțul cu produse congelate a fost, de asemenea, o posibilitate probabilă, a spus Embarek.
Împreună cu institutul, echipa OMS care include experți din 10 națiuni a vizitat spitale, institute de cercetare, o piață tradițională din Wuhan legată de izbucnirea focarului și alte locații cheie.
Vizita echipei OMS a durat luni întregi pentru a fi acceptată, China fiind în final acord cu aceasta, pe fondul presiunii internaționale masive la reuniunea Adunării Mondiale a Sănătății din mai, unde Beijingul a continuat să respingă solicitările pentru o investigație strict independentă.
Autoritățile chineze au oferit publicului foarte puține informații despre posibilele cauze ale pandemiei care a îmbolnăvit acum peste 105 milioane de oameni și a ucis peste 2,2 milioane în întreaga lume.