Copil găsit pozitiv cu coronavirus la două zile după ce a ieșit din izolare, în Maramureș
România trece printr-o situaţie care ne dă frisoane. Nu avem teste suficiente şi nici laboratoare unde să fie prelucrate. Un copil de 14 ani din Maramureş a fost testat pozitiv la două zile după ce a ieşit din carantină şi a ajuns acasă.
De Redactia Observator la 30.03.2020, 20:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Un copil a fost găsit pozitiv cu coronavirus la două zile după ce a ieșit din izolare, în Maramureș
- Rezultatul testului a venit la două zile după cele 14 petrecute de copil în izolare
România trece printr-o situaţie care ne dă frisoane. Nu avem teste suficiente şi nici laboratoare unde să fie prelucrate. Un copil de 14 ani din Maramureş a fost testat pozitiv la două zile după ce a ieşit din carantină şi a ajuns acasă. Probele lui au fost trimise la Cluj şi a durat mai bine de o săptămână până la aflarea rezultatului. Situaţia este dramatică în toată ţara.
Marius Popa, tatăl copilului: Au trecut cele 14 zile de carantină, ne-au lăsat acasă şi după două zile ne-au sunat, m-au sunat pe mine că copilul este pozitiv.
Bărbatul s-a întors împreună cu fiul din Italia în 12 martie şi amândoi au intrat în carantină instituţionalizată într-un centru din localitatea Şomcuta Mare. Primele teste au ieşit negative pentru amândoi. După trei zile, au fost mutaţi într-o pensiune din Baia Mare, unde li s-au recoltat probe pentru a doua oră.
Marius Popa, tatăl copilului: Ultima analiză mi-au luat-o acum vreo opt zile.
Pentru că în judeţul Maramureş nu există niciun laborator de prelucrare a probelor, acestea au fost trimise la Cluj. Până să vină rezultatul, familia a fost scoasă din carantină şi a ajuns acasă.
Două zile mai târziu, s-a dat alarma. Băiatul de 14 ani era pozitiv! A fost preluat de medici şi internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare. Tatăl lui nu are virusul, dar trebuie să stea încă două săptămâni în izolare.
Marius Popa, tatăl copilului: Eu, în tot timpul ăsta, am stat cu copilul în cameră 14 zile plus aici două zile şi mi l-au luat. Eu nu ştiu dacă sunt acum infectat sau nu. Şi nu vor să-mi facă teste. Au spus că dacă mă simt rău să-i sun la 112, că vin şi ma iau.
Toate testele efectuate suspecţilor din judeţul Maramureş ajung la Cluj. Abia acum, pe ultima sută de metri, autorităţile locale vor să investească în aparatură de testare rapidă.
Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş: Sperăm că în această săptămână, aparatul real time pentru testare biologică moleculară pentru cei care ar putea să fie pozitivi la Spitalul de Boli Infecţioase va fi instalat.
România are în momentul de faţă o capacitate de testare extrem de redusă. De la debutul crizei până acum, la nivel naţional, s-au făcut puţin peste 23 de mii de teste.
Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Intenția e de a mări permanent capacitatea de testare și doresc să precizez că am plecat de la un singur loc de testare, și anume Matei Balș. Ulterior am ajuns la nouă locuri de testare, 18 și acum sunt 37 de laboratoare care fac teste PCR în România. Într-adevăr, am ajuns la o capacitate de aproximativ 2000 de cazuri pe zi și, ca un reper, vă spun că în Franța se testează 3500 de cazuri pe zi, iar Franța are o populație de trei ori cât România. Noi nu am ajuns la 3500 pe zi, testăm 2000 de cazuri pe zi, problema cu care ne confruntăm, și e foarte corect să zic așa, relevată de Asociația Consiliilor Județene e că aceste aparate nu sunt distribuite uniform pe teritoriul României și asta datorită personalului.
În România sunt 1.952 de cazuri confirmate. Numărul ar putea fi însă mult mai mare, tocmai din cauza capacităţii extrem de reduse de testare din ţara noastră.
Klaus Iohannis, președintele României: Dragi români, este mult, este deja foarte mult. Şi trebuie împreună să ne străduim mai mult, mai bine, ca să îngrădim răspândirea virusului. Nu uitaţi, nu vă întâlniţi cu alte persoane. Iar dacă e obligatoriu să vă întâlniţi, evitaţi orice contact fizic. Nu vă daţi mâna, nu vă îmbrăţişaţi.