Cornel, meşteşugarul care duce mai departe o poveste veche de peste 300 de ani: "Dintr-o bucată de sticlă poate ieşi o minunată icoană, o fereastră spre trecut"
Sunt puţine obiecte care vorbesc atât de bine despre sufletul unei comunităţi tradiţionale precum icoanele pictate pe sticlă. Iar când meşteşugul spune pe-ndelete povestea unei tradiţii vechi de peste 300 de ani, meşterul nu poate fi decât el însuşi o poveste. Aşa cum este şi Cornel Sculean, un profesor de geografie care a făcut din pictura icoanelor pe sticlă punte spre trecutul comunităţii românilor din Scheii Braşovului.
De Claudiu Loghin la 25.12.2024, 10:15Totul începe cu o foaie de glajă, o sticla lucrată manual în gospodării, din nisip cuarțos. Izvodul, o schiţă a contururilor icoanei desenată de mâna artistului, e la fel de important. "Se fac luminile şi umbrele. Alb, roz, diferite nuanţe de roşu mai închis, diferite nuanţe de negru, gri. În iconografia veche se numesc faldurile hainelor", a declarat Cornel Sculean, meşter popular.
Prețul unei icoane pleacă de la 200 de lei, şi creşte în funcție de complexitate și de dimensiunile ei
Pictura naivă e stilul în care 300 de ani de iconărit pe sticlă, în vechiul Brașov, se păstrează, prin pensulele meșterului. Lăzile de zestre, veșmintele tradiționale sau vița de vie sunt părți din universul iconarilor autodidacți care și-au făcut loc pe icoane, alături de chipurile sfinților. Cornel Sculean are 46 de ani și este profesor de geografie. Prima icoană a pictat-o în liceu, în clasa a unsprezecea. De atunci şi până acum și-a expus icoanele la Milano, Nurnberg, Bonn, Nicosia, la Torun, în Polonia, la Rotterdam sau la Linz.
"În paşi simpli duc mai departe o tradiţie de sute de ani a strămoşilor noştri, pictura pe sticlă, pictura de icoane pe sticlă a apărut în acele vremuri ca o necesitate. Dintr-o bucată de sticlă poate ieşi o minunată icoană sau o fereastră spre trecut, cum îmi place mie să îi spun", a declarat Cornel Sculean, meşter popular. Prețul unei icoane pleacă de la 200 de lei, şi creşte în funcție de complexitate și de dimensiunile ei. Nu banii îngână însă cele mai frumoase povești despre iconăritul pe glajă, din Șcheii Brașovului.