Creșă închisă în Suceava, după ce cinci copii au ajuns la spital cu rotavirus
O creşă din Suceava a fost închisă, după ce 5 copii dintr-o grupă au ajuns la spital cu rotavirus! Boala foarte contagioasă este frecventă în anotimpul rece, iar specialiştii spun că formele agresive pot fi prevenite prin vaccinare.
De Redactia Observator la 06.11.2019, 16:43O creşă din Suceava a fost închisă, după ce 5 copii dintr-o grupă au ajuns la spital cu rotavirus! Boala foarte contagioasă este frecventă în anotimpul rece, iar specialiştii spun că formele agresive pot fi prevenite prin vaccinare. De asemenea, medicii recomandă părinţilor să fie atenţi la problemle digestive ale copiilor mici şi să meargă la spital în cazul în care aceştia nu se pot hidrata. La grădiniţa din Suceava inspectorii au declanşat o anchetă epidemiologică, după care au recomandat unităţii să efectueze curăţenie generală şi dezinfecţie cu o firmă specializată.
Cei cinci copii cu vârste sub 3 ani au ajuns spital la sfârşitul săptămânii trecute. Toţi se simţeau rău şi aveau simptomele specifice unei infecţii cu rotavirus, febră, vărsături şi scaune moi. Cum riscurile acestei boli în cazul copiilor de creşă sunt considerabile, micii pacienţi au rămas internaţi. Problema a ajuns şi la urechile inspectorilor DSP.
Liliana Grădinaru, director DSP Suceava: Reprezentanții instituției au recomandat efectuarea unei curățenii generale și a unei dezinsectii. Boala este extrem de contagioasă și se manifestă în special la copiii mici. Cazurile există și sunt frecvente în această perioadă
Pentru ca virusul se transmite uşor printre copii şi măsurile impuse de inspectori nu se puteau face în prezenţa lor, cei aproape 180 de elevi ai creşei s-au trezit cu o vacanţă nesperată de o săptămână.
LAURA NITAN, director creșă: Au venit cei de la DSP, ne-au dispus să facem dezinfecția. Mâine între 9 și 10 vor veni să recolteze din nou probe și sperăm ca luni să putem să deschidem grădinița
Între timp, medicii spun că şi copiii internaţi se simt mai bine, iar unii dintre ei vor fi externaţi. În cazul formelor mai agresive de rotavirus, internarea durează aproximativ o săptămână.
dr. Mircea Macovei, director medical Spitalul Suceava: Aceștia au primit tratament simptomatic, evoluția a fost favorabilă, în acest moment unul se externează, doi se vor externa mâine și unul în zilele care urmează
Cei mai expuşi infecţiei cu rotavirus sunt copiii mici care merg în colectivitate şi se joacă împreună. Tot ei pot face şi cele mai grave forme. Deşi există un vaccin care protejează copiii de această boală, el nu este obligatoriu şi nu oferă o imunizare totală pentru toate tulpinile virusului.
Aşa se face că, statistic, 95 la sută dintre copii fac cel puţin un episod de rotavirus până la vârsta de 5 ani. Bebeluşii infectaţi cu rotavirus necesită de cele mai multe ori internarea din cauza deshidratării.