Alexandru Rafila: "Creșterea va continua atâta timp cât nu găsim o soluție să convingem oamenii să se protejeze"
Ne tranformăm încet, dar sigur în focarul Europei. Suntem pe locul doi la îmbolnăviri şi decese, potrivit statisticii pe ultimele două săptămâni. Iar cifrele cresc şi nu se mai opresc. Am avut şi astăzi peste o mie de cazuri noi dar, atenţie, din doar 7.000 de teste prelucrate. Practic, unu din şapte români testaţi a fost descoperit pozitiv.
De Ema Schweninger la 27.07.2020, 20:09- Unul din șapte români testați de coronavirus în ultimele 24 de ore a fost găsit infectat.
- România a ajuns la 1,5 decese noi provocate de coronavirus la 100.000 de locuitori.
Efectul relaxării îl vedem zilnic în statistică. Pentru a şasea zi la rând avem peste 1000 de cazuri noi. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 1.104 infectări. S-au prelucrat mai puţine teste decât în mod normal, doar 7.633. Asta înseamnă că unul din 7 români testați a fost depistat pozitiv. Rata de infectare a urcat astfel la 14,5 la sută!
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: În urmă cu vreo două luni eram la 1,5 la sută. După 1 iunie am înregistrat o creştere neîntreruptă. Am ajuns undeva de la 130 de cazuri la 1.300 de cazuri pe zi. Deci o creştere de 10 ori care nu e influenţată foarte mult de numărul acesta de teste care se efectuează.
De altfel, în ultimele două săptămâni, rata de infectare din ţara noastră a ajuns la 5,06% la sută.
Nu e de mirare că România urcă vertiginos în topul pandemiei. Suntem pe locul doi, după Luxemburg, la numărul de infectări zilnice, potrivit unui studiu realizat de Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor care a analizat 31 de ţări din Europa. În ultimele două săptămâni, am avut aproape 60 de cazuri noi la suta de mii de locuitori.
Alexandru Rafila: Ceea ce e mai îngrijorător nu e neapărat locul, ci faptul că noi am crescut de undeva de la 11-12-13 cazuri la suta de mii de locuitori până la peste 60. 63 avem azi, în timp ce alte ţări care au avut valori mult mai mari decât noi, de exemplu Suedia, au ajuns încet, încet, undeva în jur de 40 sau chiar mai puţin.
Şi după numărul de decese suntem pe locul 2. În ultimele 14 zile s-au înregistrat 1,5 decese noi la suta de mii de locuitori. Pe primul loc în top este Suedia, cu 1,7 decese noi la suta de mii de locuitori.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: În continuare avem bine peste 90 la sută din populaţie care nu a trecut prin boală, deci nu e imună, şi atunci e clar că virusul se poate răspândi rapid. Creşterea va continua atât timp cât nu găsim o soluţie să convingem oamenii să se protejeze, să evite aglomeraţiile, şi vedeţi că sunt tot mai multe aglomeraţii mai ales în zonele turistice şi să utilizeze masca în spaţiile închise.
Coronavirusul a ucis 2.206 români în cele cinci luni de criză medicală. 19 au murit de ieri până azi.