Cum e să trăieşti sub apă? Cercetătorii ştiu cel mai bine
Deşi asemănat de mulţi cu experienţa spaţiu, traiul în apă nu este nici pe de parte ceva atât de simplu precum pare! O arată un filmuleţ
De Redactia Observator la 14.04.2014, 15:24În urmă cu un deceniu, Deron Burkepile, un cercetător, intra prima dată sub apă pentru a locui o perioadă de timp acolo. Şi-a pus tuburile de oxigen în spate, şi-a prins sistemul auxiliar de siguranţă şi a sărit în apă.
"Eşti obişnuit să intri în adâncuri şi să te întorci într-o oră, poate două. Dar e altceva când te gândeşti, wow, nu o să mai văd Soarele în următoarele două săptămâni", povesteşte acesta, citat de BBC. Laboratorul în care el, împreună cu alţi trei colegi biologi marini, se numeşte Aquarius şi se afla la 20 de metri şup apa.
Deşi aţi fi tentaţi să credeţi că nu e mare lucru, vă înşelaţi! Cercetătorii mănâncă în schimburi, în general mâncare rece, unt de arahide sau sendvişuri, nimic încălzit, duşurile sunt scurte şi baia e separată de restul laboratorului cu două draperii mici.
Ca să înţelegeţi mai bine, spaţiul e echivalent cu o garsonieră! Din păcate, în cei 37 de metri se află şi echipamentul ştiinţific care ocupăcea mai mare parte. "Le spun oamenilor că e ca într-un autobuz, dar cu siguranţă acela e mai mare, nu are tot felul de mese şi echipament în interior", mai spune Burkepile.
Cei patru biologi au stat cel mai mult 14 zile în adâncuri, însă plănuiesc ca în această vară să facă o misiune de 30 de zile, în ciuda dezavantajelor. "După două zile, costumul începe să se frece de coate, încheieturi, de genunchi. Îţi provoacă răni. Îţi arde pielea pe spate şi pe piept. În ultimele două-trei zile pielea e îmbibată în apă şi sensibilă, te poţi tăia foarte uşor şi ţi-e frig. Corpul tău nu e pregătit să reziste la aşa expunere" explică bărbatul.