Cursa cu numărul 1000 din Formula 1 are loc la Shanghai (Video)
Sărbătoare în lumea pasionaţilor de sporturi cu motor. La Shanghai, se va desfăşura cursa cu numărul 1000 a prestigioasei competiţii Formula 1. Este un prilej de a privi în urmă la cele mai spectaculoase momente şi personaje care au făcut istorie pentru celebra întrecere a bolizilor.
De Redactia Observator la 14.04.2019, 12:23Sărbătoare în lumea pasionaţilor de sporturi cu motor. La Shanghai, se va desfăşura cursa cu numărul 1000 a prestigioasei competiţii Formula 1. Este un prilej de a privi în urmă la cele mai spectaculoase momente şi personaje care au făcut istorie pentru celebra întrecere a bolizilor.
La 69 de ani de la primul Grand Prix din Istorie, circuitul de la Shanghai va consemna startul cu numărul 1.000 din istoria Formulei 1.
Lewis Hamilton, Mercedes: Nu va fi cu nimic diferită de oricare altă cursă pentru mine. Ne aflăm aici pentru a ne face datoria şi desigur este o bornă importantă pentru acest sport, dar cam atât.
Pilotul britanic de 34 de ani Lewis Hamilton duce o luptă de la distanţă cu recordurile stabilite de o figură iconică a Formulei 1, Michael Schumacher. Hamilton mai are nevoie de 2 titluri mondiale pentru a egala cele 7 trofee ale germanului şi de încă 19 succese pentru a depăşi recordul de 91 de victorii pe circuit stabilit de Schumacher.
Statisticile sunt însă un motiv în plus pentru Hamilton să rămână optimist, Marea Britanie fiind ţara care a dat cei mai mulţi campioni mondiali: 10. De altfel, Regatul Unit şi Italia sunt singurele două ţări care au o prezenţă neîntreruptă în organizarea unor curse de Formula 1.
În ce priveşte viteza, recordul oficial în Formula 1, 370,1 km/oră, a fost înregistrat în 2005, de către Kimi Raikonen, la Grand Prixul Italiei.
Kimi Raikonen, pilot alfa romeo: Cred că a devenit pentru mine un hobby mai mult decât orice altceva. Probabil de asta este mai distractiv la finalul zilei.
Nu totul este distractiv însă la Formula1. Un moment întunecat este sfârşitul pilotului de legendă Ayrton Senna. Brazilianul, triplu campion, a murit la 34 de ani, pe 1 mai 1994, în urma unui accident produs în timpul Marelui Premiu al Republicii San Marino.
Accidentul său a readus în atenţie faptul că acest sport e unul deosebit de periculos. De altfel, zeci de piloți, oficiali de traseu și chiar spectatori au decedat în urma unor accidente produse din 1950 încoace, printre care nume celebre ca Peter Collins, Ronnie Peterson sau Gilles Villeneuve.
Una dintre cele mai memorabile curse va rămâne Marele Premiu al Principatului Monaco din 1996, când, din cauza precipitaţiilor, doar trei piloţi au trecut linia de sosire: Olivier Pannis, urmat de David Coulthard şi Johny Herbert.
Există însă şi finaluri fericite. Titlul de cel mai vârstnic câştigător al unui tiltu mondial a fost obţinut de Juan Manuel Fangio la 46 de ani în 1957.
Monoposturile au trecut şi ele prin schimbări radicale de-a lungul timpului şi, în ultimii ani, competiţia a fost criticată de mulţi fani pentru măsurile stricte de siguranţă care ar reduce din competitivitiate. Totuşi, pentru milioane de oameni, rămâne sportul care îi ţine cu sufletul la gură.
Romain Grosjean, pilot Hass Racing: Nu am nicio idee cum vor arăta monoposturile în 40-50 de ani, ca orice altceva de altfel. Sper totuşi să mai existe un şofer care să stea în spatele volanului, pentru că de acolo pornesc toate emoţiile.
De la prima ediţie, 34 de ţări de pe cinci continente au organizat întreceri de Formula 1 şi un număr de 107 piloţi au câştigat cel puţin o cursă. Prima Grand Prix a fost cel al Marii Britanii din 13 mai 1959, la Silverstone.