De ce s-a restricționat circulația după ora 22:00. Explicațiile premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu a explicat, într-o conferință de presă susținută după ședința de Guvern de miercuri, care au fost motivele din spatele deciziei de a restricționa circulația pe timp de noapte, începând cu ora 22:00. "România este printre cele mai permisive, sunt țări dezvoltate unde după ora șase seara nu se mai poate circula", a punctat prim-ministrul.
De Daniel Murărescu la 10.03.2021, 18:22- Românii, în case după ora 22:00. Executivul speră ca noua restricție să reducă numărul de infectări cu SARS-CoV-2
"Prima oară ne-am uitat la ce fac celelalte țări și una din primele măsuri pe care toate țările le iau este aceea de a reduce timpul de circulație pe durata nopții. Este o măsură care a funcționat și am pregătit un sumar al acestei măsuri, să vedeți cum arată în alte țări. România este printre cele mai permisive, sunt țări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula", a declarat Florin Cîțu.
Acesta a subliniat faptul că urmează să fie vaccinate milioane de persoane, iar decizia va merge în paralel cu campania de imunizare, ceea ce ar urma să ducă la scăderea numărului de îmbolnăviri.
"Este o măsură care are succes și în România. Vom vedea cum va evolua, dar eu zic că diferența față de data trecută, când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin. Am început o campanie de vaccinare de succes, în martie vom vaccina aproape un milion de români, în aprilie mergem la două milioane în plus. Va ajuta în paralel cu aceste reguli", a declarat premierul.
Starea de alertă a fost prelungită
Totodată, Florin Cîțu a anunțat că Guvernul a prelungit starea de alertă pentru încă 30 de zile, precizând că cea mai importantă modificare în ceea ce privește restricțiile o reprezintă reducerea intervalului în care românii pot ieși din case fără declarația pe propria răspundere.
"O restricție minoră, dacă mă întrebați pe mine, ținând cont de ce se întâmplă în alte țări", a explicat Cîțu.
Observator a transmis live pe Facebook declarațiile prim-ministrului:
Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spațiile de cazare dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă: Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova; dar și în Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita; Borșa și Cavnic din județul Maramureș; Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov; Sovata din județul Mureș; Vatra Dornei din județul Suceava; Voineasa din județul Vâlcea; Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul Caraș Severin; Arieșeni din județul Alba; Durău din județul Neamț; Novaci-Rânca din județul Gorj; Păltiniș din județul Sibiu; Stâna de Vale din județul Bihor; Straja din județul Hunedoara.