De la muncitor ambulant, la "COLŢ ALB"! Jack London, 140 de ani de la naștere
Jack London (John Griffith Chaney), romancier american din secolul al XIX-lea și jurnalist, cunoscut pentru romanele de aventură "Colț Alb" și "Chemarea străbunilor", s-a născut la 12 ianuarie 1876, la San Francisco, în California
De Redactia Observator la 12.01.2016, 09:56
Jack London (John Griffith Chaney), romancier american din secolul al XIX-lea și jurnalist, cunoscut pentru romanele de aventură "Colț Alb" și "Chemarea străbunilor", s-a născut la 12 ianuarie 1876, la San Francisco, în California
Tatăl, William Henry Chaney, avocat și jurnalist, nu a fost niciodată prezent în viața sa. A fost crescut în Oakland de mama sa, Flora Wellman, profesoară de muzică și de soțul acesteia, John London, un veteran al războiului civil, al cărui nume de familie l-a preluat.
La 10 ani, Jack London era deja un cititor avid și își împrumuta cărțile de la Bibliotecă Publică din Oakland, citind romane și cărți de călătorie. După terminarea școlii, la vârsta de 14 ani, a lucrat la Klondike ca muncitor ambulant pe vas sau pe trenurile de marfă. În 1893, a început să scrie. Avea doar 17 ani, când mama sa, după ce a văzut un anunț într-unul din ziarele locale pentru un concurs de povestiri scurte, l-a îndemnat să scrie și să se prezinte cu povestea lui. Cu o pregătire de doar opt clase, London a câștigat premiul întâi de 25$, surclasând elevii de la colegiile din Berkeley și din Stanford. Concursul a fost o experiență care l-a făcut să-și dedice viața scrisului. În 1894, a fost arestat și acuzat de vagabondaj.
Fără să aibă o pregătire deosebită, Jack London, la vârsta de 19 ani, a fost admis la Universitatea California, din Berkeley. La sfârșitul anului 1898, publica pentru a-și câștiga existența. A plecat de la universitate pentru a merge în nordul Canadei, participând la goană după aur, în speranța de a aduna o mică avere.
După această experiență, considerând că are multe de povestit, a revenit în California, hotărât fiind să-și creeze o viață de scriitor. Din acel moment, Jack London și-a făcut o practică de a scrie cel puțin o mie de cuvinte pe zi. Primele sale nuvele au apărut în 1899, în publicațiile "Overland Monthly" și "Atlantic Monthly".
În 1900, s-a căsătorit cu Elisabeth Maddern. Au avut două fiice împreună, Joan și Bess. Mariajul lor nu a rezistat decât câțiva ani și, în 1905, după pronunțarea divorțului s-a căsători cu Charmian Kittredge, cu care a rămas până la sfârșitul vieții.
În 1901, Jack London a candidat, din partea Partidului Socialist, pentru primăria orașului Oakland. În 1902, a plecat în Anglia, unde a examinat îndeaproape condițiile de viață și cartierele clasei muncitoare din capitala britanică.
Primul roman al lui London, "The Son Of The Wolf", a apărut în 1900. A devenit celebru la 27 de ani cu romanul "Chemarea străbunilor" (1903). Volumul "The People Of The Abyss" (1903), care prezenta situația celor săraci, a avut succes în Statele Unite, dar a fost aspru criticat în Anglia. Au apărut apoi colecțiile de nuvele "The Sea-Wolf" (1904), "The Road" și romanele "Colț Alb" (1906) și "Burning Daylight" (1910), care s-au bucurat de un succes extraordinar.
În 1906, a publicat "The War Of The Classes", colecție care includea lucrări despre socialism. Jack London a publicat și un roman semi-autobiografic "Martin Eden" (1909) și o carte de călătorie "The Cruise of the Snark" (1911). În ultimii 16 ani ai vieții a publicat peste 50 de volume, potrivit site-ului biography.com.
În 1910, a cumpărat un teren la Glen Ellen, în ținutul Sonoma, unde a construit o fermă. A investit aproape toți banii în lucrările de îmbunătățire a fermei. În 1913 ferma a ars până la temelii și în aceeași perioadă London a început să aibă probleme de sănătate.
Cu doar câteva luni înainte de a muri s-a retras din Partidul Socialist. Datoriile, alcoolul, boala și teama că nu cumva să-și piardă creativitatea i-au umbrit ultimii ani din viață. A murit la ferma lui din California, la 22 noiembrie 1916, oficial din cauza unor probleme gastro-intestinale. Cu toate acestea, se fac speculații cum că Jack London s-ar fi sinucis prin administrarea unei supradoze de morfină.