De ziua lor, salvamontiștii i-au provocat pe iubitorii muntelui să intre în rolul salvatorilor de vieți. Turiştii au fost impresionaţi
De ziua lor, salvamontiștii i-au provocat pe iubitorii muntelui să intre pentru câteva clipe în rolul salvatorilor de vieți. S-a întâmplat în Prăpăstiile Zărneștiului, din Masivul Piatra Craiului. Oricine a putut vedea cum este să faci escaladă pe un perete dificil sau să salvezi o persoană rănită, cu targa, pe verticală.
De Claudiu Loghin la 02.08.2023, 21:46Recuperarea unei persoane accidentate pe un traseu de alpinism sau escaladă e unul din cele mai dificile scenarii din activitatea Salvamont. E nevoie de o pregătire fizică impecabilă, dar și de concentrare maximă din partea tuturor membrilor echipei. "Am fost până sus, am verificat dacă e victima bine, după care ceilalţi doi colegi au venit cu targa până sus. Am pus victima pe targă şi am coborât-o. Trebuie să vadă şi ei cum e, ce facem noi zi de zi şi să nu se expună la riscuri", a declarat Alexandru Itu, voluntar Salvamont Zărnești.
"Practic rolul nostru a fost să simulăm coborârea oricărei victime în targă, din perete. Lumea subestimează muntele şi ne subestimează rolul", a declarat Octavia Drughi, voluntară Salvamont Zărnești. Turiştii au fost impresionaţi de exerciţiile de escaladă. "Am fost foarte surprins de ce am văzut aici. Acesta este un lucru uimitor, ei dau oportunitatea publicului sau turiştilor ca noi să încercăm sau să avem câteva experienţe urcând pe roci", spune un turist din Israel.
Luna august este luna cu cele mai multe accidente rave pe munte, astfel încât este extrem de important ca aici şi acum oamenii să înţeleagă cât de greu este sa fii salvator montan. "Toţi cei care doresc să ne cunoască, să vadă ce facem noi în meseria de zi cu zi, să testeze. Suntem alături de ei. Ham, cască, coardă, avem personal să zic eu avizat", a declarat Ciprian Lolu, instructor național Salvamont. În august 2022, în România, 12 persoane au murit în accidente pe munte, iar aproape 750 au fost salvate.