Antena LIVE

Curs valutar

Decizie definitivă în dosarul "Gala Bute". Elena Udrea, condamnată la 6 ani şi patru luni de închisoare cu executare, în primă instanță

Zi cu emoţii pentru fostul deputat Elena Udrea. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să pronunţe sentinţa definitivă în dosarul "Gala Bute", cauză în care pe fond Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani şi patru luni de închisoare. 

De la 05.06.2018, 07:05
WhatsApp
Decizie definitivă în dosarul "Gala Bute". Elena Udrea, condamnată la 6 ani şi patru luni de închisoare cu executare, în primă instanță Hepta

Zi cu emoţii pentru fostul deputat Elena Udrea. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să pronunţe sentinţa definitivă în dosarul "Gala Bute", cauză în care pe fond Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani şi patru luni de închisoare. Între timp, însă, Udrea a fugit din România în Costa Rica acolo unde a obţinut statutul provizoriu de azilant politic. 

Iniţial, Curtea Supremă avea termen de pronunţare a deciziei în acest dosar în 23 mai, când sentinţa a fost amânată pentru 5 iunie.

La ultimul termen al procesului, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut majorarea pedepselor primite de Elena Udrea şi de fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obeja, dar şi pentru ceilalţi inculpaţi.

Elena Udrea declara recent că ”ar fi absurd” să fie condamnată definitiv în dosarul ”Gala Bute” existând în acest moment un document care îi arată nevinovăţia.

”De ce m-aş duce şase ani la puşcărie doar pentru că vor Coldea şi Kovesi?”, a spus Udrea, care a anunţat că îşi va prezenta cazul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Udrea susţine că va reveni în România dacă dosarul va fi repus pe rol la o instanţă ”corectă”, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, va căuta mijloace ca ”acea sentinţă să fie desfiinţată la un moment dat”.

Refugiat politic în Costa Rica

Ultimul termen în dosarul "Gala Bute" a avut loc în 9 mai, când magistraţii instanţei supreme i-au audiat pe Adrian Gărdean, martor denunţător, şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja. Veronel Rădulescu, unul dintre avocaţii Elenei Udrea, a cerut eliminarea probelor obţinute cu ajutorul SRI, pe motiv că sunt nelegale, şi rejudecarea dosarului.

De asemenea, ei su solicitat audierea Elenei Udrea prin videoconferinţă, din Costa Rica, solicitare respinsă.

Elena Udrea, aflată în Costa Rica, spunea că a decis împreună cu avocaţii să ceară repunerea pe rol a dosarului "Gala Bute", rămas în pronunţare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut public un document al SRI, despre care spune că este strict secret şi i-a parvenit în urmă cu câteva luni, vizând dosarul Gala Bute.

Traian Băsescu spunea că acest document arată că a existat un plan de cooperare între DNA şi SRI şi că a sesizat CSM, Inspecţia Judiciară, ministrul Justiţiei şi Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI. 

Elena Udrea a anunţat în 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunţa că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. 

Udrea declara, în 10 mai, la Antena 3, că a decis să plece în Costa Rica în luna ianuarie, alegând o ţară unde ştia că există o legislaţie puternică şi transparentă de protejare a celor care sunt abuzaţi în ţara lor, că există cel mai vechi sistem democratic din America Latină şi că acolo s-au refugiat lideri politici din alte ţări. "Am luat decizia de a pleca în momentul în care mi-am dat seama că nu am nicio şansă să fiu judecată corect în dosarul care a avut ieri termen (Gala Bute -n.r.)", susţinea Udrea.

Elena Udrea, 6 ani cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu

În 28 martie 2017, instanţa supremă a condamnat-o pe Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete, în dosarul “Gala Bute”. 

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală, Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisaore cu suspendare, iar Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită, în timp ce omul de afaceri Dragoş Botoroagă a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Drumul spectaculos din România care rivalizează cu Transfăgărășan și...
Fanatik.ro
Publicat 05.10.2024
Mutarea saudiților care îl doare pe Putin
spotmedia.ro
Publicat 04.10.2024
Centrele de date au o problemă și trebuie să alegem: Mai puțină poluare sau...
spotmedia.ro
Publicat 03.10.2024
Cei 700.000 de pensionari care vor pierde 300 lei la pensie, începând cu 1...
Gandul
Publicat 05.10.2024
Arma care ar îngenunchea economia Rusiei și i-ar ruina mașinăria de război....
Adevărul
Publicat 05.10.2024
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou...
A1
Publicat 05.10.2024
Horoscopul zilei de 6 octombrie 2024. Taurii au parte de oportunități de...
CaTine
Publicat 05.10.2024
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut...
spynews.ro
Publicat 04.10.2024
Ce salariu a avut Mircea Geoană ca șef la NATO: „N-am vorbit despre asta, dar...
GSP
Publicat 03.10.2024
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din...
Click.ro
Publicat 04.10.2024
Granița dintre Italia și Elveția se schimbă. De ce au fost nevoite ambele...
Useit
Publicat 04.10.2024
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a...
Redacţia.ro
Publicat 04.10.2024
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are...
libertatea.ro
Publicat 04.10.2024
Christina Aguilera și-a îngrijorat fanii după ce a slăbit considerabil....
ZU
Publicat 05.10.2024
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Hello taste
Publicat 05.10.2024
Ce sunt „fructele de sticlă” și de ce pot fi periculoase pentru copii
Deparinti
Publicat 05.10.2024
Fenomen misterios filmat pe cer: Descoperirea unui eveniment nemaivăzut, NASA,...
ziare.com
Publicat 05.10.2024
Cum arată acum actorul Mauricio Islas, din celebra telenovelă Amor Real. Ce...
Happy
Publicat 04.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Medicool
Publicat 05.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024