"Delta" din Carpaţi, sufocată de gunoaie. Autorităţile ştiu că există acolo un depozit ilegal de deşeuri, dar au soluţia pentru a-l desfiinţa
Rezervaţie naturală sufocată de gunoaie în judeţul Braşov. La doi pași de așa numita Deltă din Carpați, cantități uriașe de deșeuri menajere sunt împrăștiate pe hectare întregi de pajişte.
De Claudiu Loghin la 22.09.2022, 16:53Autoritățile știu de depozitul clandestin de deșeuri, dar n-au găsit, până acum, o soluție eficientă să-l desființeze. Grav este că gunoaiele se acumulează şi poluează pârâiele care alimentează rezervația naturală. Comuna Dumbrăvița, județul Brașov. Rezervația naturală de aici e unică în țară şi cuprinde sute de specii protejate de păsări şi vegetație ca-n Delta Dunării, întinse pe mai bine de 400 de hectare. Una din albiile care alimentează paradisul dintre munţi e însă o adevărată groapă de gunoi.
Conform autorităţilor locale, ecologizări au loc de 3-4 ori pe an
Peturi, ambalaje, haine, moloz sau chiar electrocasnice - deşeurile se întind pe un teren de peste cinci hectare. Doar stuful din albie și verdele luncii mai amintesc că aici e o zonă cu totul specială. Ironic, zona este cunoscută ca Dealul Frumos. Mergem pe firul apei, spre rezervație. Chiar în comună, unde albia se îngustează, patru beneficiari de ajutor social se ocupă de scos din albie gunoaiele aduse de apă.
Conform autorităţilor locale, astfel de ecologizări au loc de 3-4 ori pe an. Acum, edilul caută soluţii mai eficiente. "Problema e că acolo avem un cartier de persoane mai nevoiaşe care nu au încheiat contracte cu serviciul de salubritate. De o lună de zile am luat-o din casă în casă cu Poliţia Locală. Toţi cei care nu au contracte sunt obligaţi să încheie. Dacă nu, amenda e între 1.000 şi 2.000 de lei", a declarat Zachiu Popa, primar Dumbrăvița. Garda de Mediu a dat amenzi chiar în vara acestui an şi amenință acum cu dosar penal. Până la aplicarea unei soluții eficiente însă, apa care se varsă în lacuri tot prin marea de gunoaie va trece.