Dosar penal pentru răspândirea de informații false în legătură cu epidemia de coronavirus
În timp ce tot mai mulţi români stau acasă de teamă să nu se îmbolnăvească, pe internet a izbucnit epidemia de informaţii false. Oamenii sunt alarmaţi că virusul închide Capitala şi sunt sfătuiţi, în mod absurd, să îşi ţină respiraţia dacă vor să se salveze.
De Ema Schweninger la 13.03.2020, 01:41- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Dosar penal pentru răspândirea de informații false în legătură cu epidemia de coronavirus
- Până acum, autoritățile au deschis două dosare penale in rem
În timp ce tot mai mulţi români stau acasă de teamă să nu se îmbolnăvească, pe internet a izbucnit epidemia de informaţii false. Oamenii sunt alarmaţi că virusul închide Capitala şi sunt sfătuiţi, în mod absurd, să îşi ţină respiraţia dacă vor să se salveze. Astfel de teorii, distribuite masiv în aceste zile, pot fi periculoase. Informaţi-vă din surse oficiale şi nu credeţi tot ce primiţi pe internet.
Mesajele toxice s-au răspândit mai rapid decât virusul pe reţelele de socializare. Cu fiecare distribuire, a crescut şi panica. Spre exemplu, mii de români au primit un mesaj în care erau anunţaţi că trei oameni au murit răpuşi de coronavirus în ţara noastră. Fals!
"Am înţeles că au murit trei persoane de la Spitalul Universitar din cauza virusului".
La fel de mincinoase sunt şi sfaturile care circulă pe internet. Ţi se spune că dacă iei vitamine, bei apă călduţă sau îţi ţii respiraţia mai mult de 10 secunde, nu te mai îmbolnăveşti.
"Să vă menţineţi gâtul umed!".
"Beţi apă călduţă!".
Pentru distribuirea de mesaje false, au fost deschise deja două dosare penale in rem. Unul dintre ele, chiar pentru postarea devenită virală potrivit căreia se va închide Bucureştiul.
"Se închide Bucureştiul!"
Ministerul Afacerilor Interne a făcut un clip în care îi avertizează pe români să se informeze doar din surse oficiale: "Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau Whatsapp. Mai ales ştiri ce conţin exprimări pompoase, alarmiste".
Epidemia de informaţii false are şi un nume: INFODEMIE.
Dragoș Stanca: Sunt nişte găinari ai internetului care doar încearcă să producă nişte bani profitând de o situaţie circumstanţială. Încearcă să provoace cât mai mult trafic pentru a încasa mai mulţi bani din platformele de advertising internaţional.
În plină pandemie, epidemia de informaţii false e un pericol la fel de real. Sunt sute, poate mii de mesaje false care circulă pe internet în această perioadă. Mituri medicale pe care specialiştii le dărâmă unul câte unul. Iată-le pe cele mai importante.
1. Vitamina C şi Vitamina D previn noul coronavirus?
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă. Cum o înghiţiţi, aşa o eliminaţi. Organismul nu face depozite de vitamina C. Cu vitamina D este o altă poveste pentru că este implicată în metabolisul osos. Nu aduce nimic suplimentar în această poveste cu coronavirus.
2. E recomandat să ne dezinfectăm mâinile cu spirt?
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: Nu! Este important să vă decontaminaţi mâinile cu apă şi săpun. Ce fac apa şi săpunul nu fac 10 litri de spirt.
3. Nu mai aerisim încăperile ca să nu intre noul coronavirus?
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: Acolo unde nu intră aerul intră doctorul. Deci, ca atare, este în mod obligatoriu să se aerisească camerele pentru a se decontamina pur şi simplu. Și microorganismele care plutesc aşa, prin aer, evident că vor muri datorită razelor solare.
4. Cât timp rămâne noul coronavirus pe haine şi obiecte?
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: El nu rezistă mai mult de două zile, deci cam ăsta e intervalul.
5. Animalele de companie pot transmite noul coronavirus?
Adrian Streinu Cercel, manager, Institutul Matei Balş: Nu, pentru că această zoonoză, adică această boală care a apărut de la animale la om, nu este şi cu viceversa, adică nu este şi de la om la animale.
6. Usturoiul şi lămâile pot preveni infecția cu noul coronavirus?
Adrian Streinu Cercel, manager, Institutul Matei Balş: Dacă mâncaţi un ostropel cu usturoi, este foarte bun. Mai adăugaţi şi puţină mămăliguţă este excelent. Dacă mâncaţi un şalău de exemplu, puneţi şi lămâie. E foarte bun. Nu au nicio treabă cu coronavirusul.
7. Antibioticele sunt eficiente în prevenirea şi tratarea noului coronavirus?
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: Nu! Face foarte mult rău utilizarea de antibiotice fără sens. Aici, numai medicul este cel care trebuie să facă indicaţia de antibioticoterapie pentru că aceste antibiotice pot să distrugă din scutul de microorganisme care există în mod fiziologic la nivelul organismului nostru.
Ema Schweninger, reporter Observator: Aşadar, poate mai mult ca niciodată, e nevoie de echilibru şi discernământ. Rămâneţi calmi, respectaţi măsurile de siguranţă, informaţi-vă numai din surse sigure. Sănătatea tuturor depinde de fiecare.