Drone, muniţie pentru tancuri şi blindate Piranha 5. Ce arme va produce România, cu războiul la graniţă
"Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război" - este lecţia pe care România o învaţă cu un conflict la graniţă: îşi reinventează industria de armament. Ţara noastră vrea să devină principalul producător în Europa Centrală şi de Est pentru muniţia celebrelor tancuri Abrams şi vom face chiar şi drone româneşti, dar şi în colaborare cu o companie americană
De Cosmina Balint la 05.06.2024, 12:22Războiul din Ucraina pune presiune pe industria de apărare din Europa. Aliaţii caută soluţii pentru a produce muniţie cât mai aproape de linia frontului, dar şi pentru a avea stocuri în eventualitatea în care conflictul se extinde.
România, ca partener strategic aflat la graniţă cu Ucraina, îşi retrasează priorităţile. Uzina Dragomireşti va produce muniție de 120 şi 155 de mm sub îndrumarea celor de la General Dynamics. Acordul a fost parafat în prezența ambasadoarei Statelor Unite la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
Ce cumpără MApN cu bugetul de 10 miliarde de euro
Mai exact, România va fi capabilă să exporte muniţie pentru tancurile americane din țările din estul şi centrul Europei. Şi vom avea şi noi 66 de vehicule de luptă Abrams, pe care le vom achiziţiona în următorii ani. Cu o altă companie americană, Periscope Aviation, România a semnat un acord pentru realizarea unei drone care poate fi folosită atât în misiuni militare, cât şi civile. O altă dronă, kamikaze de această dată, este produsă deja în România de compania BlueSpace Tehnology şi a fost prezentată la cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei.
Iar dacă cerul va fi asigurat de drone fabricate local, pentru luptele terestre România produce acum blindate uşoare în fabricile din Bacău şi Măgurele. Blindatele Piranha 5 produse in Romania au o capacitate de 10 locuri. Pot atinge o viteza de maxim 95 de km pe oră şi au o autonomie de 500 km. Armata va avea 377 de asemenea blindate până în 2040.
Războiul din Ucraina a redeschis în România zeci de fabrici care produc de la muniţie şi paraşute până la tehnică militare şi blindate. MApN are în 2024 cel mai mare buget din istorie, de 10 miliarde euro, mare parte fiind pentru înzestrare.