E un obiect BANAL în casele noastre, dar INDISPENSABIL IARNA! Cui îi datorăm inventarea CALORIFERULUI
Iarna ne încălzeşte casele, dar câţi dintre noi se gândesc la cel care a dat omenirii acest sistem şi mai ales când?!
De Redactia Observator la 17.02.2015, 09:17- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Iarna ne încălzeşte casele, dar câţi dintre noi se gândesc la cel care a dat omenirii acest sistem şi mai ales când?!
Ei bine, da, lui Franz San Galli îi datorăm temperaturile ridicate din locuinţele din întreaga lume. Născut în anul 1824, în Stettin, Pomerania Prusacă era în mare parte de descendentă italiană şi germane.
La doar 19 ani pleacă în Sankt Petersburg (capitala Rusiei la acel moment) unde decide să facă ceva pentru care să rămână în istorie. Abia la 60 de ani reuşeşte să deschidă un magazin pe Nevsky Prospekt, dar şi un magazin de fier forjat şi decorativ, ajutând enorm la iluminatul public.
În anul 1857 brevetează o invenţie care avea să schimbe lumea!
Galli a inventat o formă rudimentară a caloriferului intre 1855-1857, însă cercetările sale au fost continuate de Joseph Nason şi Robert Brigss, în 1863. Important în acest domeniu este şi numele lui Nelson H. Bundy care a inventat un produs similar celui actual.
În prezent, pintre cele mai importante tipuri de calorifere sunt: cele cu apă fierbinte, cu abur, cu ventilator şi portabile. Într-o categorie aparte de calorifere putem adăuga încălzirea în podele.
Marele Franz nu s-a oprit aici!
Unul dintre proiectele sale cele mai faimoase a fost restaurarea cupolei bisericii din Staro Tsarskoselskiy după un incendiu, instalând un sistem rudimentar de securitate în caz de incendiu, motiv pentru care a fost decorat cu Ordinul Sfântului Valentin de către Alexandru al II-lea, care a aprobat personal planurile.
A murit în 1908 și a fost înmormântat în Cimitirul luterană Tenetelev.