"E un semn de la Dumnezeu ăsta, a venit chiar la fix acest transplant". Rebeca, fetiţa de cinci ani suspectată de hepatita de tip nou, are o nouă şansă la viaţă
Fetiţa de cinci ani, suspectată mai multe zile de hepatită din cauze necunoscute, se află acum în sala de operaţie a Institutului Clinic Fundeni şi primeşte un ficat nou. Donator îi este un tânăr de 17 ani, din Sfântu Gheorghe, şi nu mama, care ar putea suferi şi ea de boala Wilson, cu care a fost diagnosticată până la urmă fetiţa. Este o boală genetică rară, care la copii provoacă insuficienţă hepatică severă şi duce rapid la deces.
De Claudiu Loghin la 30.04.2022, 20:50S-a împlinit o lună de coşmar pentru Rebeca. Pe 1 aprilie, pe când era acasă cu mama, i s-a făcut brusc rău.
Georgiana, mama Rebecăi: Noi am crezut că este acea hepatita misterioasă, se aflase că e primul caz în România, am zis că poate cu timpul se face bine, cu tratament, cu recuperare.
Doar că starea ei s-a agravat constant, până când a devenit absolut necesar un transplant hepatic de urgenţă. Fetiţa de 5 ani trebuia iniţial să primească o bucată din ficatul mamei, care era compatibilă cu ea.
Georgiana, mama Rebecăi: Doar că a apărut aceasta boală Wilson care este genetică şi încă nu mi s-au făcut teste dacă şi eu aş putea să am sau soţul şi de aceea nu puteau să rişte să mă opereze şi pe mine, îmi făcea mie rau şi îi făcea şi ei rău.
Azi, pe culoarele Institutului Clinic Fundeni, părinţii tremurau ştiind-o intubată şi sedată. Dar mulţumeau în acelaşi timp pentru miracol.
Un miracol divin
Liviu, tatăl Rebecăi: E un semn de la Dumnezeu ăsta, a venit chiar la fix acest transplant de la copilul de 17 ani. Le mulţumim din suflet părinţilor şi sperăm să fie bine şi restul persoanelor care mai primesc organe de la acest băieţel.
Salvarea Rebecăi a venit de la Sfântu Gheorghe. Aici, la spitalul judeţean, părinţii unui tânăr de 17 ani care a intrat în moarte cerebrală au fost de acord să-i doneze organele.
Claudiu Ghiragosian, medic specialist Târgu Mureş: Astăzi s-au recoltat cordul care ajunge la Targu Mureş, rinichii care vor ajunge la Cluj si ficatul care va ajunge la Institutul Clinic Fundeni.
Inima tânărului va salva o fetiţă de 16 ani, internată la Târgu Mureş cu insuficienţă cardiacă.
Genady Vatachki, medic chirurg: A fost o mână cerească acest donator. Ficatul e în stare foarte bună. Am vrea să mulţumim familiei pentru gestul acesta suprem de a dona, ne închinăm.
Claudiu Loghin, reporter Observator: Operaţia de prelevare s-a încheiat cu câteva minute înainte de ora 14 şi exact în aceste momente aeronava SMURD decolează de pe stadionul din Sf Gheorghe către Fundeni.
După o oră, ficatul a sosit la Bucureşti şi a fost împărţit astfel: lobul stâng a ajuns la Rebecca, iar lobul drept, la un adult. Cele două transplanturi au loc în paralel. Fetiţa este operată de 10 medici de la Institutul Fundeni şi de la spitalul Grigore Alexandrescu.
Vladislav Braşoveanu, medic chirurg: O astfel de operaţie în mod normal durează între 4 şi opt ore. Cazul este foarte grav şi aceasta intervenţie este destul de rară pentru că ultimul transplant hepatic sub 10 ani a fost efectuat în 2014, deci acum 8 ani în România.
Din cauza stării foarte grave, fetiţa a fost supusă unor proceduri de reechilibrare toată dimineaţa, pentru a fi pregătită de transplant.
Dana Tomescu, şef secţie ATI: A apărut encefalopatia faptul ca fetita a devenit agitata, greu cooperanta, cu schimbare de ritm somn veghe, cu tulburari neurologice.
Georgiana, mama Rebecăi: Era agitată de ieri şi putea să tragă toate firele după ea.
Medicii spun că recuperarea va fi foarte grea.
Dana Tomescu, şef secţie ATI: Este un copil subponderal, denutrit şi este cu grad de imunodepresie, e un copil mai mic decât ar trebui să fie la vârsta lui.
Cazul a readus în discuţie acreditarea unui centru de transplant hepatic pediatric.
Vladislav Braşoveanu, medic chirurg: Suntem în 2022 secolul 21 şi ar fi necesar apariţia acestui centru de transplant pediatric. Sunt situaţii în care trebuie salvat şi un copil.
Rebeca mai are o soră de un an şi jumătate, iar în săptămânile urmatoare, toţi membrii familiei trebuie supuşi testelor genetice, pentru a afla dacă şi ei suferă de Boala Wilson. Este o maladie rară, care înseamnă de fapt depunerea de cupru mai ales în ficat şi creier. Poate debuta în copilărie, cu afecţiuni hepatice, dar şi între 20 şi 40 de ani, când predomină problemele neurologice şi psihiatrice.