Antena LIVE

Curs valutar

El este Nicolae, românul angajat în organizarea JO 2024. Câţi bani primeşte şi ce a trăit în culisele evenimentului istoric: "Este o şansă unică"

Să conduci la 32 de ani o echipă de 140 de voluntari la Jocurile Olimpice de la Paris reprezintă pentru Nicolae Augustin Podean, originar din Maramureş, o şansă pe care nu ai cum să o ratezi, transmite trimisul special al Agerpres, Adrian Ţone.

De la 10.08.2024, 13:44
WhatsApp
Nicolae Augustin Podean LinkedIn

"Eu sunt din Târgu Lăpuş, judeţul Maramureş, de lângă Baia Mare, şi sunt stabilită aici din 2007. Părinţii mei munceau deja aici când am venit eu. Şi apoi am venit şi eu cu sora mea. Am făcut studiile aici, am făcut colegiu, când am venit aveam 14 ani, apoi am făcut liceul tehnologic şi apoi la universitate am făcut limba spaniolă şi franceză. Acum sunt supervizor, mă ocup de una dintre echipele de voluntari care se ocupă de serviciul spectatorilor. Noi ne ocupăm de bazele sportive de la box, scrimă, pentatlon modern şi apoi urmează Jocurile Paralimpice. Am 140 de oameni în subordine, sunt două echipe de voluntari. E o echipă de dimineaţă şi una de după amiază", povesteşte tânărul roman, întâlnit la intrarea în sala de box de la Nord Paris Arena.

El este Nicolae Podean, din Maramureş: "Sunt legat de România"

Nu ai cum să îl ratezi, e îmbrăcat în tricolor, ca un suporter adevărat. Are şapcă cu România, tricou galben cu Hagi şi numărul 10 pe spate, borsetă cu tricolor. Până şi ciorapii sunt albi, cu dungi roşii, galbene şi albastre. Poartă cu mândrie un fular al naţionalei României de fotbal, iar în ghiozdan are şi un drapel.

"Sunt destul de legat de România, vin mereu în vacanţă, ai mei au plecat acum. Din păcate eu nu am putut să ajung în ţară, am rămas singur aici, pentru că sunt legat de Jocurile Olimpice şi Paralimpice. Ultima oară când am fost a fost înainte de Jocurile Olimpice, am stat câteva săptămâni să mă relaxez", povesteşte tânărul pentru Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Ca să ajungi să lucrezi la organizarea unui eveniment grandios precum Jocurile Olimpice ai nevoie de experienţă în primul rând. Apoi trebuie să treci mai multe interviuri de angajare. Ai posibilitatea de a intra ca angajat în sistem sau ca simplu voluntar. Iar Nicolae spune că ar fi acceptat chiar şi din postura de voluntar.

"Am o licenţă obţinută la Cupa Mondială de rugby pentru care am muncit doi ani şi jumătate. E vorba de Cupa Mondială din Franţa de anul trecut şi am lucrat împreună cu Comitetul de organizare a Cupei Mondiale. Acum nu sunt voluntar, fac parte din staff, sunt plătit. Eu zic că merită, sunt mulţumit cum sunt plătit, dar fac asta mai mult pentru experienţă. Pentru că mă înscrisesem şi ca voluntar. Eu îmi doresc să fac parte din Jocurile Olimpice. Nu contează că sunt salariat sau voluntar, era o şansă unică, mai ales că se desfăşoară cum spunem aici 'a la maison'", afirmă românul.

Românul angajat în organizarea JO 2024 primeşte 2.500 de euro brut

Spune că banii pe care îi primeşte, 2.500 de euro brut nu contează, experienţa trăită la Paris este mult mai importantă.

"Am contract cu Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice, cu Paris-2024. Şi contractul se întinde până în 15 septembrie, până după Jocurile Paralimpice. După Cupa Mondială de rugby din Franţa am luat o pauză, tocmai ca să mă pregătesc pentru Jocurile Olimpice. Între timp am mai dat interviuri pentru diferite agenţii, cu primăria din Paris. Am mai lucrat şi pentru primăria din Saint-Denis timp de doi ani şi jumătate. Salariul este OK, eu sunt mulţumit. Acum pentru Jocurile Olimpice am 2.500 de euro brut. Dar pe mine nu mă interesează asta, nu pentru bani fac asta, am vrut să am această experienţă. Şi dacă nu luam interviurile de angajare, veneam şi din postura de voluntar. Este o experienţă unică şi merită trăită. Nu contează că suntem salariaţi, voluntari sau spectatori, Jocurilor Olimpice nu avem ocazia să le vedem tot timpul sau să participăm la un astfel de eveniment. Voluntarii sunt mulţi într-adevăr, o fac pentru experienţă, dar sunt şi mulţi care sunt pasionaţi de sport. Şi eu am fost voluntar la Turneul celor Şase Naţiuni la rugby. Şi la fel am gândit, era o şansă unică să fac parte din organizarea acestui spectacol sportiv", a spus Nicolae Podean.

Podean s-a întâlnit şi cu câţiva suporteri români, dar e oarecum dezamăgit că la Paris nu au fost atât de mulţi ca la EURO 2024 din Germania. Pentru că Nicolae a fost şi acolo, la meciurile României cu Belgia şi Olanda.

"M-am întâlnit cu ceva suporteri români, chiar şi ieri m-am întâlnit cu unii, am vorbit în română. E o experienţă foarte frumoasă pentru mine. Am rămas destul de ataşat de România. Am fost şi la Campionatul European de fotbal din Germania, am fost la două meciuri, cu Belgia şi cu Olanda. Sunt şi aici suporteri români, dar la EURO a fost cu totul şi cu totul altceva. Aici sunt mai puţini, poate că nu ştiu unde sunt competiţiile sau că avem români care luptă pentru medalii", spune Podean.

"E o experienţă istorică"

Tricoul cu numărul 10 a ţinut să şi-l personalizeze cu autografe de la fotbalişti: "Eu sunt stelist de mic şi am vrut neapărat să îmi iau autografe de la Petre Marin, un om foarte respectuos şi de treabă. Şi mai am un autograf de la Bîrligea. Şi mai am un tricou cu autografe, din 2016 de la European. Eu sunt pasionat de fotbal am şi jucat la nivel de amator".

În ceea ce îi priveşte pe parizieni, Podean spune că părerile sunt împărţite când vine vorba despre organizarea Jocurilor Olimpice pe teritoriul lor, mulţi dintre ei fiind nemulţumiţi.

"Sunt mulţi francezi într-adevăr care nu sunt de acord cu organizarea acestor Jocuri Olimpice aici, dar pentru mine este o experienţă deosebită, aşa cum v-am zis. După un secol, să asişti la Jocurile Olimpice din nou la Paris este ceva unic, nu cred că ai ocazia să trăieşti o astfel de experienţă de două ori într-o viaţă. E o experienţă istorică", a mai spus tânărul român.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

jocurile olimpice jocurile olimpice 2024 jocurile olimpice paris
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025