Antena LIVE

Curs valutar

EL este ULTIMUL SOLDAT care a murit în Primul Război Mondial! Un veteran respectat care avea să rămână în istorie

Războiul care a schimbat dramatic soarta Europei avea să ucidă, în cele 53 de luni de lupte, 8, 5 milioane de oameni, rănind alte 20 de miloane. Ultimul care a pierit a fost un britanic

De la 12.03.2015, 11:20
WhatsApp
Galerie (2)

Războiul care a schimbat dramatic soarta Europei avea să ucidă, în cele 53 de luni de lupte, 8, 5 milioane de oameni, rănind alte 20 de miloane. Ultimul care a pierit a fost un britanic

Primul Război Mondial, declanșat la 28 iulie 1914, urma să se încheie la 11 noiembrie 1918, după aproape 53 de luni de lupte tragice. Era ultimul dintre cele patru armistiții încheiate în acelaşi an: la Salonic – cu Bulgaria la 29 septembrie, la Mudros – cu Turcia la 30 septembrie, şi la Padova – cu Austria la 3 noiembrie. Din punct de vedere strategic, conflictul a pus capăt şi absolutismului monarhic şi a doborât patru mari im perii: german, austro-ungar, otoman şi rus.

A unsprezecea oră din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni, “matricea otrăvitoare a secolului al XX-lea” lua sfârşit

În ziua de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00 intră în vigoare armistițiul încheiat între Germania şi Antanta cu câteva ore mai devreme în aceeaşi zi. Documentul fusese semnat la ora 05.00, într-un vagon de tren oprit în pădurea Compiegne din Franța, în urma unei întâlniri dintre delegația Aliaților, condusă de mareşalul Ferdinand Foch, și cea a Germaniei, care îl avea în frunte pe politicianul Matthias Erzberger.

Departe de a fi o luptă nobilă, cele şase ore au rămas în istorie ca cele în care artileriştii au continuat să tragă obuz după obuz spre țintele germane pur şi simplu pentru că nu au vrut să care înapoi muniția.

În ultimele ore ale războiului, după ce fusese încheiată pacea, au murit inutil aproape 3.000 de soldați şi au fost răniți peste 6.000.

ULTIMA PIERDERE UMANĂ A RĂZBOIULUI!

Britanicii au înregistrat ultima pierdere, soldatul George Edwin Ellison, în jurul orei 9.30, în acea dimineață. Abia împlinise 40 de ani. A sfârşit la Mons, în Belgia, neştiind că Marele Război avea să se termine mai repede decât şi-ar fi putut închipui. Plecase să patruleze într-o pădure în care fuseseră reperaţi câţiva nemţi. Era un veteran respectat. Destinul, însă, nu l-a cruţat.

Augustin Trebuchon a fost ultimul francez care a murit, la ora 10.45, când se ducea să le spună celorlalți soldați că după ora 11.00 urma să se servească supa caldă.

Ultimul canadian, George Lawrence Price, a fost împuscat în cap cu două minute înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, iar Statele Unite au pierdut ultimul om, Henry Gunther, cu 60 de secunde înainte de încheierea războiului, în timp ce îi ataca, de unul singur pe germanii uimiți de gestul lui.

Starea de război dintre cele două tabere a persistat încă şapte luni până la încetarea totală a războiului, consacrată prin semnarea Tratatului de la Versailles, în 28 iunie 1919, şi a următoarelor tratate cu Austria, Ungaria, Bulgăria şi Imperiul Otoman.

Astfel, încheierea Primului Război Mondial a avut loc în anul 1919, chiar dacă cele mai multe comemorări se concentrează asupra armistițiului din noiembrie 1918, potrivit IstoriePeScurt.ro.

Niciun alt conflict nu a avut un impact atât de dramatic asupra înfăţişării Europei. Harta continentului a suferit schimbări profunde după ce absolutismul monarhic a încetat să mai existe

Patru imperii s-au prăbuşit: cel German, Austro-Ungar, Otoman şi Rus – iar dinastiile care le-au condus, Hohenzollern, Habsburg, Osman şi Romanov, au dispărut şi ele.

Căderea Imperiului Otoman a pavat calea spre democratia modernă şi laicizarea statului succesor, Turcia. De asemenea, în Europa Centrală au fost înființate state noi: Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria şi Austria, iar Polonia a devenit din nou independentă după mai mult de 100 de ani.

Rusia a devenit Uniunea Sovietică şi a pierdut Finlanda, Letonia, Lituania şi Estonia, care au devenit state independente. Ideea autodeterminării care circulă prin Europa şi destrămarea Imperiului Rus făcuse deja posibilă unirea României cu Basarabia, iar după încheierea Primului Război Mondial şi destrămarea imperiului Austro-Ungar, Regatul României a recuperat şi Transilvania(după ce se unise cu Bucovina), ceea ce a dus la Marea Unire.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

destin primul razboi mondial
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025