Elena şi Victor au descoperit agricultura viitorului. Ideea prin care cultivă legume proaspete fără pesticide, muncă istovitoare şi chiar fără prea multă apă
Fără prea multă apă, fără pesticide sau muncă istovitoare. Aşa arată agricultura viitorului, în armonie perfectă cu natura. PermaCultura e un curent împrumutat din Occident, recent apărut în România. Aduce beneficii şi omului, şi mediului. Reciclând totul din grădină şi solar, doi soţi dintr-un sat din Gorj au reuşit să pună în farfurie legume proaspete şi sănătoase.
De Diana Speretoiu la 08.06.2024, 20:00Din dorinţa de a mânca sănătos, Elena şi Victor experimentează de câţiva ani permacultura. Munca nu este la fel de intensă ca în cazul agriculturii convenţionale. Udă mai rar, nu sapă mai deloc pământul, iar roşiile, castraveţii, vinetele şi plantele aromatice cresc aproape singure. Solul este fertil datorită resturilor vegetale adunate tot din grădină, combinate cu îngrăşământul de la păsările din curte.
Tot mai mulţi români au prins gustul produselor bio
"După ce i-am plantat şi au răsărit, am început să-i mulcim cu paie şi punem în continuu. Punem paie luate de la răţuşte, cu gunoi", a declarat Victor Calotă, fermier. Nimic nu se pierde în grădină. Totul este folosit. Crengile rămase de la toaletarea pomilor fructiferi sunt tocate şi devin compost, iar de îndepărtarea dăunătorilor se ocupă raţele. "Ele mănâncă melcii. Îi vedeţi acolo. Ele deja caută.Nu mai suntem nevoiţi să dăm cu insecticide şi cu alte chimicale şi folosim raţele", a declarat Elena Calotă, fermier.
Deşi sunt mai scumpe decât cele convenţionale, în ultimii ani, tot mai mulţi români au prins gustul produselor bio. Ultimele statistici arată că peste 15% dintre clienţi verifică dacă un produs este ecologic înainte să-l pună în coş. Agricultura ecologică e şi o ţintă importantă pe agenda Comisiei Europene. Până în 2030, un sfert din terenurile agricole din Europa trebuie să fie lucrate prin metode sustenabile, prietenoase cu mediul.