Români din Italia, reacții din zone afectate de coronavirus: ”Nu mă tem pentru mine, mă tem pentru cei dragi”
Virusul fără frontiere ne obligă aşadar la măsuri extreme. Sunt filtre în aeroporturi şi în vămi pentru a-i verifica pe toţi cei care vin din zonele-focar din Italia. Zeci de români şi străini speriaţi ajung la spitalele din toată ţara pentru a face testele.
De Sonia Simionov la 24.02.2020, 21:36- Epidemia de coronavirus din Italia i-a pus în dificultate şi pe românii din Peninsulă.
- Cei care se întorc în ţară, controlaţi suplimentar la graniţe.
Virusul fără frontiere ne obligă aşadar la măsuri extreme. Sunt filtre în aeroporturi şi în vămi pentru a-i verifica pe toţi cei care vin din zonele-focar din Italia. Zeci de români şi străini speriaţi ajung la spitalele din toată ţara pentru a face testele. Trei universităţi din ţară şi-au suspendat cursurile. În Italia, virusul chinezesc a ucis şase oameni şi a îmbolnăvit peste 230.
Medicii din toată ţara sunt asaltaţi cu apeluri în ultimele ore. Oriunde, o singură urgenţă: coronavirusul.
Alerte cu români întorși din Italia
Cele mai multe solicitări vin de la oameni care s-au întors din Italia. La Alba Iulia, o familie care a revenit dintr-o zonă focar, Veneto, a ajuns la spital. Mama şi copilul au rămas internaţi. Sunt doar doi dintre suspecţii de coronavirus de la noi.
Aurel Ticeanu, şef UPU SMURD Alba: Se întorc dintr-o zonă cu probleme şi prezintă simptome, febră, frison, scaune mai moi. Am decis, conform protocolului, izolarea lor la Spitalul de Boli Infecţioase unde se vor preleva probe biologice
Tot în Alba, 44 de copii au fost aşteptaţi în toiul nopţii de ambulanţe, medici şi poliţişti.
Daniela Drăghici, director adjunct DSP Bihor: Nu au fost situaţii deosebite, nu sunt febrili, nu sunt simptome, doar foarte obosiţi.
Copiii, profesorii şi şoferii au fost trimişi în izolare la domiciliu. În fiecare zi, medicii DSP vor lua legătura cu ei telefonic. Personal, nu se pot deplasa să-i verifice.
Daniela Drăghici, director adjunct DSP Bihor: Nu avem suficient personal să verificăm acest lucru, dar noi mergem pe încredere şi pe maturitatea părinţilor
Primele măsuri drastice
La patru zile de la izbucnirea epidemiei în Italia, luni s-au luat primele măsurile extreme şi la noi. În Arad, conducerea Universităţii Vasile Goldiş a suspendat cursurile, preventiv, din cauza numărului prea mare de studenţi italieni.
Iar, în Bucureşti, copiii dintr-o clasă au fost trimişi acasă. Două educatoare şi o învăţătoare sunt izolate la domiciliu, după ce au stat aproape o săptămână în regiunea Veneto pentru un proiect Erasmus. S-au dus singure la spital pentru analize, dar asta după ce, fără să ştie de alertă, s-au întâlnit deja cu o clasă de elevi.
"Toată clasa lipseşte astăzi. Doamnelor încă nu le-au ieşit rezultatele analizelor. Au fost duminică seară la Matei Balş", au transmis cei de la școală.
Iar în Buzău, o femeie a alertat autorităţile după ce a sunat la 112 şi a spus că poate fi infectată cu coronavirus. Testul ei a fost negativ.
Într-o altă parte a ţării, la Bechet, coronavirusul a scos oamenii în stradă. Localnicii cer autorităţilor să nu ţină în carantină pe nimeni în oraşul lor.
Românii continuă să vină din Italia
În tot acest timp, în România, ajung valuri de români din Italia. Numai astăzi şi doar pe Otopeni au sosit trei avioane din Bergamo. Toate aeroporturile din România au făcut fluxuri separate pentru ei. Pasagerii sunt evaluaţi medical la coborârea din avion.
"Ne-au pus să completăm un formular, să spunem din ce zonă am ajuns, dacă am intrat în contact cu persoane bolnave, dacă avem ceva simptome, ne-au luat temperatura şi în rest e ok, ne-au dat drumul", spune un pasager.
"Există emoţii, oamenii sunt speriaţi, ai senzaţia că te afli într-un scenariu de film", declară un alt pasager.
"Mie mi-a fost mai teamă acum în avion decât când merg pe stradă sau la un supermarket. Unul dacă strănută şi este bolnav, puf", afirmă un alt pasager.
La graniţe, a fost aceeaşi agitaţie. Toate maşinile din Italia au fost oprite şi pasagerii verificaţi.
"Un control medical e foarte bun. Eu zic că nu strică un control medical", spune un călător.
"Mi-a luat datele şi dacă avem simptome să anunţăm medicul de familie. Am completat formularul", declară un alt pasager din vamă.
Coronavirusul se extinde în Italia
Mai optimişti sau mai pesimişti, cu toţii vin dintr-o Italie blocată, paralizată, pe alocuri de epidemia de coronavirus. Şapte regiuni sunt, de luni, închise. Piemont, Veneto, Lombardia, Liguria, Emilia Romagna, Friuli Venezia si Trentino.
Măsurile de siguranţă impuse de Guvern sunt menţinute cu arma la piept. Colega noastră Loredana Popovici a filmat în Veneţia.
"În mijlocul străzii care face legătura dintre Mestre şi Veneția, e o maşină a armatei. Câţiva poliţişti locali încearcă să dirijeze circulaţia", explică Loredana în filmarea pe care a trimis-o redacției.
”Parcă trăim într-un oraș fantomă”
În tot nordul Italiei rafturile magazinelor sunt goale, măşti sau dezinfectant nu se găsesc pe nicăieri, şcolile, teatrele sau bisericile au fost toate închise. Chiar şi paradele de modă au fost anulate.
Mădălina Doroftei, un model român stabilit la Milano, descrie situaţia dramatică de acolo.
Mădălina Doroftei, în Milano: Oamenii şi-au făcut provizii pentru că în viitor au anunţat că vor închide şi supermarketurile. Au anunţat că probabil vor închide şi acest oraş, Milano, adică nimeni nu va putea intra şi nu va putea ieşi. Parcă trăim într-un oraş fantomă.
”Mă tem pentru cei dragi”
În ultimele 48 de ore, Guvernul italian a dat mai multe ordonanţe de urgenţă. Unele dintre măsuri sunt obligatorii, iar încălcarea lor se pedepseşte cu până la trei luni de închisoare. Dar nu asta îi sperie cel mai tare pe oameni, ci virusul.
Laura Filip, româncă stabilită în Milano: Teamă este. Pentru că dacă auzi acum pe unul care tuşeşte deja începi să te uiţi urât. Pentru că ţi-e frică.
Georgică Maria, român stabilit în Italia: Într-adevăr este o situaţie, cum să spun eu, pluteşte frica în aer. Nu am mai văzut până acum. Nu mă tem pentru mine, sincer, mă tem pentru cei dragi.
Laura Filip, româncă stabilită în Milano: Nu am de gând să mă întorc în România, în primul rând pentru că eu am şi rude în România şi sunt conştientă că dacă virusul este aici nu vreau să-l duc şi în România. Va ajunge virusul acesta şi în România şi va fi mult mai rău decât aici.
Apelul unui român din Milano
Un bucătar dintr-un spital din Milano face un apel către românii din Italia şi îi roagă să nu se întoarcă acasă.
”Aşa riscăm să ducem părinţilor şi rudelor şi neamurilor noastre acest virus care ar putea face ravagii”, spune românul.
În Italia trăiesc un milion şi jumătate de români.