Erori comise de autorităţi în cazul intervenţiei de la deratizarea mortală din Timişoara
Este haos în Timişoara! Unul dintre blocurile groazei a fost evacuat pentru a doua oară! Abia astăzi, în a patra zi de alertă, a intervenit Armata, pentru ceea ce pompierii nu pot realiza cu aparatura lor. Chimiştii care acţionează şi în teatrele de război au măsurat concentraţiile de toxicitate.
De Redactia Observator la 21.11.2019, 19:44- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Este haos în Timişoara! Unul dintre blocurile groazei a fost evacuat pentru a doua oară! Abia astăzi, în a patra zi de alertă, a intervenit Armata, pentru ceea ce pompierii nu pot realiza cu aparatura lor. Chimiştii care acţionează şi în teatrele de război au măsurat concentraţiile de toxicitate. Oficial, autorităţile spun că acum nu mai există niciun pericol. Dar au fost nevoite să scoată oamenii din case doar pentru că noaptea au dormit cu geamurile închise, iar locuinţele nu au fost bine aerisite. Un pensionar a fost uitat în bloc, iar nouă poliţişti - care au intervenit după deratizările mortale - au ajuns la spital.
S-a dat alarma în cartierul în care o deratizare a ucis trei oameni şi a trimis câteva zeci de persoane în spital.
Locatarii unuia dintre blocurile groazei au fost din nou evacuaţi. Astăzi Armata a fost chemată să intervină, cu aparatură folosită în teatrele de operaţii.
Suntem la adresa Vaida Voievod unde oamenii au fost evacuaţi, readuşi în case şi reevacuaţi. Chiar în aceste momente echipa venită de la Ministerul Apărării Naţionale se pregăteşte, urmează să intre în bloc şi să măsoare, din nou, nivelul de toxicitate.
Marţi seară, locatarii au fost informaţi că nu mai e niciun pericol şi că se pot întoarce acasă.
Cei de la ISU spuneau că "am efectuat măsurători înăuntru, nu mai sunt probleme deosebite. S-au strâns toate lucrurile dumneavoastră în nişte saci, trebuie ori să le distrugeţi, ori să le spălaţi foarte bine de mai multe ori".
Sunt indicaţiile pe care le dădeau pompierii, după ce au deschis cu mâinile lor uşile cu sigiliu ale apartamentelor aparent decontaminate.
Lucian Mihoc, şeful ISU Timiş: Toate seriile de detecţie nu au raportat extistenţa niciunei substanţe
Câteva ore mai târziu, s-au râzgândit. Şi au evacuat aceleaşi locuinţe. Fără nicio explicaţie.
Lucian Mihoc, şeful ISU Timiş: S-a considerat că e mai bine să amânăm această decizie pentru a doua zi. S-a decis de către comandantul intervenţiei, adică eu am luat această decizie
Mihai Grecu, şeful UPU SMURD: Îngrijorarea a venit de la faptul că pe timpul nopţii, geamurile sunt închise, oamenii dorm şi e posibil să fie o anumită stare de toxicitate
Doar că regulile nu par aceleaşi pentru toţi. Un pensionar nu a fost niciodată evacuat.
În tot acest timp, nouă poliţişti dintre cei care au intervenit au ajuns la Urgenţă şi au fost evaluaţi.
Mihai Grecu, şeful UPU SMURD: În urma analizelor s-a constatat că nu au fost cu rezultate care să fie îngrijorătoare
Lucian Mihoc, şeful ISU Timiş: Aceştia au asigurat protecţia nu din incinta imobilului, ci din exteriorul imobilului. Cei care au executat în primă fază cercetarea au purtat echipament de protecţie special, de tip CBRN
Imaginile filmate la intervenţie, chiar în prima zi, arată altceva. Mai mulţi poliţişti şi pompieri intră şi ies din bloc doar cu o banală mască pe faţă.
Chimic, biologic, radiologic şi nuclear. Sunt ariile de competenţă ale specialiştilor ISU. Doar de detectare, însă. Nu măsoară nimic. Aici ar fi tebuit să intervină DSP-ul. Doar că inspectorii de Sănătate Publică nu au oferit rezultatele timp de patru zile. Aşa că a fost nevoie de întăriri. Poliţiştii au chemat singura structură care le face pe toate: armata!
Echipaţi de luptă, cu aparatură ultra performantă de măsurare a toxicităţii, militarii chimişti au intrat în mai multe blocuri. Nu au găsit valori anormale.
Daniel Franţescu, subprefect Timiş: Substanţe toxice nu mai există acolo, care să pună în pericol sănătatea omului
Astăzi, tânăra mamă şi copilul de trei ani, care au murit după deratizare, au fost conduşi pe ultimul drum de sute de oameni. Femeia a avut o viaţă plină de încercări grele. A trăit la casa de copii, apoi mulţi ani pe stradă. A luptat din toate puterile pentru un trai mai bun. De curând, se căsătorise, iar băieţelul era marea ei împlinire.
O vecină spune că "încerca să-i ofere la copil tot ce i-a lipsit ei. Eu am văzut-o ca pe o mamă iubitoare", în timp ce fratele victimei spune că "a reuşit şi ea să aibă ceva, o familie care nu mai este".
În prezent, mai sunt internaţi 40 de oameni, printre care 29 de copii. Toţi sunt sub observaţie medicală şi în afara oricărui pericol.