Fără mască de protecţie la spectacole. Ce variante experimentale va testa România
Inspiraţi de alte ţări care au realizat concerte-test cu mii de oameni, oficialii din Ministerul Culturii au propus la rândul lor astfel de experimente la Opera Naţională şi Teatrul Naţional din Bucureşti.
De Alex Prunean la 29.04.2021, 13:23- România va organiza spectacole în care participanţii vor renunţa la masca de protecţie
Publicul spectator va avea acces la evenimente fără măşti. Primul dintre aceste spectacole ar urma să aibă loc peste două săptămâni.
În cadrul acestui program-pilot pe care Ministerul Culturii intentioneaza sa il lanseze pentru reluarea spectacolelor sunt luate in calcul mai multe variante.
Vor putea fi spectacole experimentale in care publicul nu va purta masca deloc, dar vor fi doar oameni vaccinati, insa este posibil sa fie un spectacol la care vor participa doar cei trecuti prin boala, deci care au anticorpi naturali şi un alt eveniment la care participa toata lumea insa cu testare la intrare.
Interacţiune cât mai mică între oameni
Vor fi insa circuite separate de intrare si iesire de la eveniment, pentru ca interactiunea directa dintre oameni sa fie cat mai mica, desi in cazul unui eveniment de genul UNTOLD, nu prea e posibil acest lucru.
Oricum nu am fi primii care organizeaza un concert test, pentru ca un astfel de eveniment, cu testare la intrare a fost organizat in luna martie la Barcelona, cu 5000 de oameni, iar concluziile arata ca dupa concert, niciun spectacor nu s-a imbolnavit.
La noi, programul ar urma sa fie lansat dupa Paste, cu spectacole în Bucuresti, insa si autoritatile din Cluj si-au aratat intentia de a organiza astfel de spectacole experimentale.
Programe-pilot la Operă şi TNB
Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a anunţat, luni, după ce a făcut vizite la Opera Naţională şi la Teatrul Naţional din Bucureşti, că de la 1 iunie va începe procesul de deschidere a evenimentelor cu publicul. "Am vizitat împreună cu prof. dr. Cristian Oancea, Opera Naţională din Bucureşti, pentru a discuta despre proiectul pilot de redeschidere a spectacolelor cu publicul. Discuţiile le-am mutat apoi la Biblioteca Naţională a României, pentru a stabili împreună cu colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid, modul în care se va derula organizarea Centrului de vaccinare din cadrul acestei instituţii.
Teatrul Naţional Bucureşti este cea de-a doua instituţie din cadrul programului pilot.
Ministrul a propus ca "pentru a arăta beneficiile vaccinării, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască".
Pentru aceste evenimente, Gheorghiu a precizat, pe Facebook, că o sală de 1.000 de locuri ar putea găzdui în jur de 800 de persoane, iar o sală de 300 de locuri - în jur de 250 de persoane. "Măsurile propuse de Ministerul Culturii pentru redeschidere nu sunt definitive şi ar putea suporta modificări. Sunt mulţumit că lucrurile "se mişcă" şi că de la 1 iunie vom începe procesul de deschidere a evenimentelor cu publicul", a declarat Bogdan Gheorghiu.