Festivalul Narciselor din Hunedoara, o nouă ediție după doi ani de pandemie
Mii de oameni s-au adunat în acest sfârşit de săptămână în judeţul Hunedoara. După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, Festivalul Narciselor a fost ca un magnet pentru turiştii dornici de peisaje, muzică şi aer curat. Doar în acest weekend oamenii au putut culege floarea parfumată din aria protejată. Însă unii au cam exagerat, ceea ce i-a supărat pe ceilalţi turişti.
De Marius Alexoiu la 23.05.2022, 08:23Situată la poalele masivului Retezat, poiana întinsă pe 20 de hectare de la Sălaşu de Sus a primit mii de oameni în acest weekend cu ocazia Festivalului Narciselor, devenit deja tradiţie pentru localnici. Narcisele sălbatice sunt protejate prin lege, însă, cu ocazia evenimentului, autorităţile le oferă vizitatorilor dezlegare la cules.
Participantă la Festivalul Narciselor: "E foarte frumoasă, păcat că lumea o mai atacă. Acum, ştiţi cum e, ne luăm unii după alţii. Dacă unii au luat, luăm şi noi, dar ele cresc, săracele".
O altă participantă, aflată pentru prima dată la acest festival: "Suntem pentru prima dată aici şi ne place foarte mult. Este o zonă foarte frumoasă şi narcisele sunt nişte flori minunate, cu un miros încântător".
Majoritatea turiştilor, veniţi din toate colţurile ţării, au sosit la festival pentru a se bucura de frumos, cu toate acestea, unii dintre ei s-au întors dezamăgiţi spre case. Printre aceștia și o tânără care spera că se va putea bucura de flori: "Sunt foarte supărată pentru că văd foarte multe persoane cu buchete întregi de narcise în mână şi sunt furioasă de-a dreptul. Dacă toţi culeg, noi ceilalţi ce mai vedem? Aşa că venisem cu nişte gânduri pozitive şi cred că plec foarte încărcată negativ de aici".
- Romanian Design Week a ajuns la final: rezumatul celor 10 zile de expoziţii şi dragoste pentru artă
- TIFF revine în luna iunie. Care sunt noutăţile ediţiei din acest an a Festivalului de Film Transilvania
- Prima ediţie a festivalului special, dedicat regretatului Ion Dichiseanu va avea loc în weekend, la Adjud
Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus a debutat în anul 2000 şi a continuat neîntrerupt 20 de ani până când, din cauza pandemiei, autorităţile au fost nevoite să ia o pauză. Anual, evenimentul a adus tot mai mulţi turişti în zona Munţilor Retezat.
Ioan Vlad, primar din Sălaşu de Sus: "După doi ani de zile, după anumite restricţii care au fost, a venit (n.r. festivalul) ca şi o gură de aer. În zonă este prima manifestaţie de acest gen".
Primele narcise de la Sălaşu de Sus ar fi fost aduse de un olandez în urmă cu mai bine de 200 de ani. Florile s-au adaptat la condiţiile de mediu şi au fost protejate de localnici. Astfel acestea şi-au extins arealul în natură, până aproape de intrarea în Parcul Naţional Retezat, poiana fiind declarată acum rezervaţie naturală.