Fetiţă de şapte ani, bătută de propria mamă şi lăsată să îngheţe în Galaţi
O fetiţă de şapte ani, bătută de propria mamă şi lăsată să îngheţe desculţă în curte, nu mai vrea să se întoarcă acasă. Copila se află acum într-un centru de plasament, unde un psiholog încearcă să o ajute să-şi depăşească trauma.
De Redactia Observator la 13.01.2020, 21:16O fetiţă de şapte ani, bătută de propria mamă şi lăsată să îngheţe desculţă în curte, nu mai vrea să se întoarcă acasă. Copila se află acum într-un centru de plasament, unde un psiholog încearcă să o ajute să-şi depăşească trauma. La audieri, mama le-a spus poliţiştilor că nu şi-a maltratat niciodată copila. Doar i-a mai dat câte o palmă ca să nu i se urce în cap.
"Ieşi afară din casă! Ţi se pare normal ce aud la tine, aici, în curte? Fata aia stă în grădină, acolo! Copila aceea mititică, eu o aud de acasă că ţipa: "Mă bate!". Cum, frate, să baţi o copilă aşa mititică?".
Mama fetei: Nu s-a întâmplat nimic. Am ocărât-o şi ea aşa ţipă mereu. De bătut, eu n-am bătut-o. Mai face şi mofturi la mâncare că nu vreau aia, nu vreau aia, trebuia să o mai ocărăsc, nu? Că era cam obraznică
Este explicaţia halucinantă a mamei pentru scenele de groază surprinse în toiul nopţii. Un vecin a găsit copila ascunsă în grădină, de teama mamei sale aflată într-o stare avansată de ebrietate.
Mama fetei: Eu cred că ea a fost şi speriată de când mă bătea soţul, tatăl, şi ea a rămas cu sechele. Nu o loveam. Că îi mai dădeam câte o pălmuţă doar n-o lăsam de capul ei să-mi sară în cap
Bunica fetei: Am văzut-o pe imagini cu picioarele goale, dar nu asculta, doamnă, nu voia! Eu îi spuneam îmbracă-te mamă. Ea numai aşa statea. Ce vrei să-i fac?
Cei care au salvat-o de furia mamei spun că fata de şapte ani era vizibil traumatizată.
Soţia vecinului: N-a vrut să stea mult în ligheanul cu apă caldă. Cred că era îngheţată. După, i-am dat o bluză de-a mea că era în maletă şi pantaloni. Da, era speriată. Că făcea fetiţa mea spre ea şi ea tresărea, credea că o bate fata, nu vreau la mama că mă bate
Este ceea ce le-a spus şi celor de la Protecţia Copilului din Galaţi. Specialiştii au început să caute alte rude care ar putea să crească mai departe fetiţa.
Tania Calcan, purtător de cuvânt DGASPC Galaţi: Noi, în paralel, căutăm un asistent maternal care să corespundă nevoilor de dezvoltare ale copilei. Ea spune, din păcate, că nu vrea să se întoarcă în familie că nu vrea să locuiască cu mama şi că îi e bine aici unde e
Romulus Ranzburg, consilier local: La ţară, mulţi consideră că o palmă la copil e ceva normal. Copilul a fost mai mult speriat şi tremură de frig pur şi simplu. Poate s-a speriat că în alte situaţii o fi pocnit-o şi a evitat bătaia şi a fugit în grădină de nu avea nicio urmă pe corp sau pe faţă
Urmele sunt însă adânci pentru copilul care va trebui să treacă prin multe şedinţe de terapie. Povestea ei a impresionat o vecină care vrea să-i ofere o familie: "O vreau că am o fată care n-are copii şi vrea să o înfieze. Ea m-a trimis acum şi mi-a zis du-te şi ia-o".
Unul dintre vecini spune că "educaţie cu palma nu se face, nu se face. Educaţia se face, dacă poţi, să îi vorbeşti unui copil frumos. E o fată foarte deşteaptă, e înţeleaptă, ştie să vorbească, să respecte un om, să-i dea bună ziua".
În România, agresiunea asupra copiilor e un fenomen.
7.689 de copii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi. Peste 500 de dosare penale au fost deschise de Poliţie pentru a-i trage la răspundere pe părinţi.
Sunt doar date statistice pentru că de cele mai multe ori la instituţii ajung doar cazurile de o violenţă extremă. Aici, însă, pe uliţele din sate realitatea e mult mai dură. Încă se practică educaţia cu palma, iar de foarte puţine ori vecinii se gândesc să şi reactioneze.