Antena LIVE

Curs valutar

Mama celor patru fraţi morţi în incendiu, la Timişoara, acuzată de vecini că îi neglija constant

Patru fraţi, lăsaţi singuri de părinţi, au murit în casa lor din Timişoara, înghiţită de flăcări. Cel mai mic avea doar patru luni, cel mai mare, şase ani. Doi dintre ei au murit ţinându-se de mâini. Fratele de 14 ani, în grija căruia fuseseră lăsaţi, a fost primul care a încercat să-i salveze.

De la 16.01.2020, 20:08
WhatsApp
Vezi și:

Patru fraţi, lăsaţi singuri de părinţi, au murit în casa lor din Timişoara, înghiţită de flăcări. Cel mai mic avea doar patru luni, cel mai mare, şase ani. Doi dintre ei au murit ţinându-se de mâini. Fratele de 14 ani, în grija căruia fuseseră lăsaţi, a fost primul care a încercat să-i salveze. A fost însă peste puterile lui. Vecinii au reclamat-o pe mamă de două ori că-şi neglijează copiii. Dar asistenţii sociali au anunţat-o că vin în control şi luni la rând nu au văzut un pericol.

Primele ţipete de ajutor au venit de la copilul de 14 ani. Cu părinţii plecaţi de acasă, el trebuia să aibă grijă de cei patru fraţi mai mici. Încălzea laptele la bucătărie, când casa s-a umplut de fum. 

O martoră spune că "a ieşit băiatul cel mare afară, eu eram în bucătărie şi a zis doar ajutor că arde casa".  

Alexandra avea şase ani, Andrei, patru ani, Adrian doar patru luni. Iar Antonia a murit în ziua în care a împlinit doi ani. 

Stăteau chiar în camera în care au izbucnit flăcările. Cel mai probabil, de la o sobă defectă.

Fratele lor mai mare a alergat spre ei, dar nu a mai putut deschide uşa: "Când s-a întors înapoi, când a ieşit pe hol, nu mai putea să intre în dormitor că era prea gros fumul". 

Părinţii au ajuns abia după un sfert de oră. Mama a intrat în casă, dar i s-a făcut rău de la fum şi a trebuit să iasă. La fel tatăl şi un vecin. 

Cei 30 de pompieri care au venit să stingă incendiul n-au mai găsit pe nimeni în viaţă. În fumul dens, au folosit o cameră cu termoviziune pentru a găsi corpurile. Doi dintre copii au murit ţinându-se de mâini.

O vecină spune că "în casa respectivă a lăsat patru copii. De obicei asta lasă copiii singură. Tot timpul. Protecţia Copilului a fost anunţată, poliţia ştia. Nimeni n-a venit să ia nicio măsură".

Vecinii au reclamat-o pe mamă de două ori, anul trecut. Au sesizat autorităţile că îşi neglijează copiii. Femeia locuia alături de tatăl biologic al celor mici, însă acesta nu i-a recunoscut niciodată în acte. Inspecţiile realizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului au arătat că nu sunt motive ca minorii să fie luaţi în custodia statului.

Monica Truşcă, director executiv DGASPC Timiş: Nu s-au constatat nereguli, nicidecum situaţie de neglijenţă din partea mamei. Iar cazul a fost lăsat cu monitorizare şi plan servicii Direcţiei de Asistenţă Socială de la nivelul Primăriei Timişoara

Un asistent social desemnat de Primărie s-a întâlnit cu mama copiilor de şapte ori, din iunie 2019 şi până ieri. Vizitele, însă, erau anunţate.

Simona Bădică, asistent social: O întrebam ce fac copilaşii, zic: vedeţi că o să trec pe la dumneavoastră zilele astea, zice: doamnă, oricând sunteţi binevenită

În cadrul vizitelor, asistentul social a notat că cei mici erau înscrişi la medicul de familie, iar chiria era plătită la timp. În decembrie, asistenta a găsit familia lângă bradul împodobit şi a considerat că părinţii nu-şi neglijau copiii.  

Esztero Emese, șef serviciu management de caz: Noi suntem specialişti şi totuşi avem ochiul format în acest sens. Ne dăm seama care este problema. Întotdeauna frigiderul era plin de mâncare, copiii erau bine îmbrăcaţi

Ancheta însă nu a inclus şi interviuri cu vecinii care au făcut reclamaţii.

Simona Bădică, asistent social: Eu am sunat atunci la poartă, însă nu mi-a răspuns nimeni. Din spusele mamei şi din ce am tras eu nişte concluzii exista un bătrânel care... La un moment dat bătrânii sunt destul de uşor iritaţi

Directorului DGASPC Timiş i s-a cerut să prezinte urgent un raport. Autorităţile de la Bucureşti admit că unii asistenţi pot greşi. 

Mădălina Turza, director Autoritatea pentru Drepturile Copiilor: Este o problemă care există la noi în ţară, există la nivel de sistem, primăriile nu au personalul necesar angajat. Nu există o voinţă reală în acest sens, iar cei care există, din păcate, nu au suficientă pregătire sau interes pentru a, iată, observa chestiuni de nuanţă care uneori pot salva vieţi

Din spital, mama şi-a plâns copiii pe Facebook. Singurul fiu care a supravieţuit este şi el internat. Este puternic afectat şi va avea nevoie de consiliere psihologică. 

Moartea celor patru fraţi a impresionat comunitatea din Timişoara. Astăzi, lumânări şi jucării au fost aduse în faţa casei care a ars. Pe lângă lacrimi există şi revoltă: "Cum să laşi patru, de fapt cinci copii, nu, că unul s-a salvat singur, cum să laşi cinci copii nesupravegheaţi? Probabil că nu o să înţeleg niciodată".

Locul tragediei a fost vizitat şi de mitropolitul Banatului. 

Ioan Selejan, mitropolitul Banatului: Deja am găsit loc pentru înmormântarea celor patru copii şi ne vom ocupa şi de ceea ce înseamnă toate cele creştineşti

În încercarea disperată de a atrage atenţia asupra pericolelor, pompierii îi îndeamnă pe părinţi să nu-şi mai lase niciodată copiii nesupravegheaţi. 

Anul trecut, nouă copii au murit şi 27 au fost răniţi în incendii izbucnite în locuinţe.

Iulia Dumitrașcu
timisoara timis incendiu frati morti parinti mama
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025