Furtună de nisip la Craiova! Fenomenul bizar a acoperit cu cenuşă străzile din oraş
Un fenomen ieşit din comun a avut loc la Craiova. După o zi fierbinte, în câteva minute, blocuri şi străzi au fost acoperite de praf şi cenuşă, aduse de la termocentrala din zonă, de o vijelie care s-a abătut brusc asupra oraşului.
De Redactia Observator la 29.05.2018, 21:24Un fenomen ieşit din comun a avut loc la Craiova. După o zi fierbinte, în câteva minute, blocuri şi străzi au fost acoperite de praf şi cenuşă, aduse de la termocentrala din zonă, de o vijelie care s-a abătut brusc asupra oraşului. Imaginile, filmate de localnicii uluiţi, amintesc de furtunile de nisip din mijlocul deşertului.
Asemenea unei furtuni din deşert, cerul Craiovei a fost mai întâi acoperit de nori negri. Apoi a început să bată vântul puternic. Pe imagini se vede cum o perdea de praf începe să acopere totul, la mică înălţime, deasupra blocurilor. Praful e dus de rafale pe străzi şi bulevarde, iar şoferii abia dacă mai pot vedea în trafic.
Temperaturile au fost foarte ridicate în ultimile zile, în Craiova. S-au înregistrat aproape 30 de grade Celsius. În astfel de condiţii, pământul se încălzeşte din ce în ce mai mult şi aerul cald începe să urce şi întâlneşte masele reci, de la înălţime. Cu cât este mai fierbinte, cu atât mai violente sunt furtunile care se formează, iar rafalele de vânt sunt şi mai intense.
Roxana Bojariu, climatolog:
Intensificările de vânt pot să aducă probleme punctuale, cum a fost cea de la Craiova, unde haldele de cenuşă de la termocentrală au fost influenţate de acest vânt şi a fost un transport de cenuşă către oraş.
În urmă cu doi ani, în vară, o furtună asemănătoare a fost filmată în acelaşi loc. Şi atunci, un nor gros de praf a venit peste oraş, adus de rafale. Localnicii sunt disperaţi.
Astfel de fenomene ar putea apărea tot mai des, avertizează meteorologii. Pînă acum, anul acesta a bătut recordurile la temperaturi ridicate, care aduc cu ele manifestări extreme ale vremii. Deja, şi seceta e semnalată, oficial, în Moldova și Dobrogea, în sudul și centrul Transilvaniei, estul, nordul și nord-estul Munteniei şi, izolat, în nord-vestul Banatului.