Aproape 2.500 de mașini, ciuruite de grindină! Furtuna a lovit cu furia unui bombardament
Un mort, zeci de răniţi şi mii de maşini şi case distruse de grindină! Este bilanţul celui mai mare dezastru meteorologic care a lovit România, anul acesta. Patru coduri roşii şi aproape 50 de avertizări au dat alarma în nord-vestul ţării.
De Redactia Observator la 29.05.2019, 19:27Un mort, zeci de răniţi şi mii de maşini şi case distruse de grindină! Este bilanţul celui mai mare dezastru meteorologic care a lovit România, anul acesta. Patru coduri roşii şi aproape 50 de avertizări au dat alarma în nord-vestul ţării.
Din senin, bucăţi de gheaţă cât pumnul au căzut în oraşe, au spart geamuri şi au trimis pietonii direct la spital. Starea de alertă se menţine până săptămâna viitoare. Este blocaj atmosferic deasupra României, iar de la vremea prea caldă se poate produce oricând o furtună puternică.
Grindina care a căzut ieri din toate direcţiile, cu violenţa unui bombardament, a trimis, numai în Maramureş, nouă persoane în spital, cu răni la cap şi umeri.
Codul roşu a adus mai întâi nori ameninţători şi un vânt care, în Baia Mare, a atins şi 104 kilometri pe oră. Apoi, s-a dezlănţuit ploaia de gheaţă.
Sute de maşini şi clădiri au fost ciuruite în oraş. În Vişeul de Sus, ploile torenţiale au adus o viitură de proporţii, care a distrus, parţial, 30 de locuinţe.
Inundaţii au fost şi în oraşul Lupeni. În timp ce pompierii mergeau din casă în casă, au primit vestea că un bărbat şi-a pierdut viaţa în timpul potopului.
Bărbatul de 57 de ani a fost găsit fără suflare, într-un subsol inundat de bloc. S-ar fi electrocutat după ce a atins un cablu neizolat.
La Zalău, trei oameni au ajuns în spital după ce au fost loviţi în plin de bucăţile mari de gheaţă.
Nici măcar cei care s-au ascuns în maşini n-au fost în siguranţă. Grindina a spart cu uşurinţă geamurile.
Mii de mașini ciuruite de grindină
În mai puţin de o oră, aproape 2.500 de maşini s-au ales cu lunetele şi parbrizele distruse. Iar acoperişurile a peste 500 de blocuri şi case din oraş au suferit pagube.
Erau învăţătorii prin zonă, au fost şi ceva copii care au stat cu învăţătoarele la program, dar pe hol nu era nimeni în acel moment - Gheorghe Bancea, directorul şcolii Corneliu Coposu
Astăzi, oamenii din Zalău încă mai adunau ţiglele sparte de pe trotuare.
Vântul puternic şi gheaţa au luat ţiglele de pe acest acoperiş una câte una şi le-au aruncat în faţa blocului. O astfel de ţiglă cântăreşte mai bine de două kilograme.
După dezastrul de ieri, doar cei asiguraţi pot spera la despăgubiri. De la Primărie nu vor obţine nimic.
După cele patru coduri roşii de ieri, meteorologii rămân în alertă. În aproape toată ţara, suntem până mâine sub un cod galben de ploi şi vijelii.
Vorbim, din nou, despre averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt, vijelii și căderi de grindină - Viorica Dima, meteorolog ANM
Pentru că deasupra României persistă două mase de aer cu temperaturi diferite, fenomene meteo extreme pot apărea oricând, până săptămâna viitoare.