Antena LIVE

Curs valutar

GALERIE FOTO cosmică: Cele mai SPECTACULOASE IMAGINI din Univers oferite oamenilor de Telescopul Hubble. Povestea de succes continuă (FOTO&VIDEO)

Telescopul Hubble a fost plasat în spaţiul cosmic cu ajutorul navetei spaţiale Discovery pe data de 24 aprilie 1990, iar de atunci le-a oferit oamenilor de ştiinţă şi pasionaţilor de astronomie imagini spectaculoase ale Universului.

De la 31.01.2017, 11:59
WhatsApp
Galerie (29)
Galaxia satelit Marele Nor al lui Magellan

Telescopul Hubble a fost plasat în spaţiul cosmic cu ajutorul navetei spaţiale Discovery pe data de 24 aprilie 1990, iar de atunci le-a oferit oamenilor de ştiinţă şi pasionaţilor de astronomie imagini spectaculoase ale Universului.

Imaginile furnizate de acest telescop au devenit un punct de referinţă în istoria omenirii, iar secretele Universului au fost dezvăluite, rând de rând, de acest instrument uimitor.

Noi galaxii, mai îndepărtate sau mai apropiate de Calea Lactee, coliziuni de galaxii, explozii de stele, găuri negre, nebuloase strălucitoare, nori interstelari, explozii solare, furtuni pe Jupiter, materie neagră, toate se dezvăluie în fotografii unice realizare de Hubble.

Pe acelaşi subiect

Foto: Galaxia Sombrero

Oamenii de ştiinţă au putut să analizeze imagini ale unor galaxii aşa cum erau acestea în urmă cu 10 sau 12 miliarde de ani. Recordul actual în domeniu este de 13,4 miliarde de ani. 

Un nou început

De-a lungul timpului, Hubble a suportat câteva reparaţii, cea mai recentă fiind efectuată în 2009. În mai 2009, Hubble a beneficiat de o cosmetizare masivă, fiind dotat cu un nou set de instrumente ce îi confera telescopului o sensibilitate sporită, permiţându-i să capteze aproape orice, de la lumina ultravioletă până la cea infraroşie.

"Este un nou început pentru Hubble. Telescopul a suferit o transformare completă, iar acum este mai puternic ca niciodată, suficient de bine echipat pentru a mai rezista încă 10 ani", declara atunci Ed Weiler, oficial NASA.

Cele mai spectaculoase imagini

Hubble a furnizat până în prezent mii de imagini din Univers, ajutându-i pe oamenii de ştiinţă să descifreze secretele acestuia.

Una dintre imaginile de referinţă ale lui Hubble este cea din 1995, Hubble Deep Field. HDF este o imagine a unei mici regiuni din constelația Ursa Mare. Imaginea acoperă o zonă cu lățimea de 15 minute de arc, echivalentă în dimensiune unghiulară cu o minge de tenis (de 65 mm) văzută de la o distanță de 100 metri, și cu a două-milioana parte din cer.

Regiunea este atât de mică încât doar câteva stele din Calea Lactee se văd în direcția ei; astfel, aproape toate cele 3000 de obiecte din imagine sunt galaxii, unele dintre ele printre cele mai tinere și mai depărtate galaxii cunoscute.

Deoarece a dezvăluit un număr atât de mare de galaxii foarte tinere, imaginea HDF a devenit o imagine de referință în studiul istoriei vechi a Universului, și a fost sursa a aproximativ 400 de lucrări știintifice după realizarea ei.

În 2004 a fost asamblată o altă imagine a unor obiecte aflate și mai departe, numită Hubble Ultra Deep Field (HUDF). Aceasta este cea mai detaliată imagine astronomică realizată vreodată în lungimi de undă vizibile.

Imaginile surprinse cu ajutorul telescopului Hubble în anul 1995, înfăţişând "Stâlpii Creaţiei" din Nebuloasa Eagle (Vulturul), au devenit cele mai reprezentative ale secolului al XX-lea.

Nebuloasa Eagle se află la o depărtare de 6.500 de ani-lumină, în constelaţia Serpens

În anul 1999, Hubble a detectat prima planetă situată în afară vecinătății noastre cerești, iar în noiembrie 2008 au fost obținute primele imagini ale unei exoplanete.

O altă imagine spectaculoasă captată de la bordul lui Hubble până în acest moment este cea a nebuloasei Carina. Nebuloasa Carina (NGC 3372) este mare şi strălucitoare şi include mai multe clustere de stele deschise, printre care Eta Carinae si HD 9312A, două dintre cele mai masive şi luminoase stele din galaxia noastră, Calea Lactee.

Tot aici gasim şi “Degetul lui Dumnezeu”, o mică nebuloasă numită astfel din cauza asemănării sale cu un deget. 

Şi imaginile furnizate cu Bubble Nebula, o formaţiune cosmică alcătuită din particule propulsate cu o forţă foarte mare de o stea având un volum mai mare de 10-20 de ori faţă de cel al Soarelui, sunt spectaculoase.

O altă imagine este cea a unui roi de stele – Trumpler 14 – care reuneşte peste 2.000 de stele tinere situate la aproximativ 8.000 de ani-lumină de Pământ, undeva în centrul nebuloasei Carina Nebula.

Clusterul Trumpler 14 reprezintă una dintre cele mai mari concentraţii de stele masive şi extrem de luminoase din întreaga Calea Lactee. Are o vechime de numai 500.000 de ani, astfel că multe dintre aceste stele vor “trăi” intens şi vor muri tinere. Spre comparare, Soarele din Sistemul nostru Solar incă straluceşte deşi are 4,6 miliarde de ani.

În iulie 2016, telescopul a oferit cea mai nouă imagine Frontier Field (Ultima frontieră)

În iunie 2016, NASA a anunţat că misiunea telescopului Hubble va fi prelungită până în 2021 şi va funcţiona astfel în paralel cu succesorul său, telescopul spaţial James Webb Space Telescope, care va fi lansat în 2018.

În martie 2016, telescopul Hubble a stabilit un nou record de distanţă cosmică, astronomii americani identificând cu ajutorul acestui dispozitiv spaţial cea mai îndepărtată galaxie din Univers, Aflată la distanţa record de 13,4 miliarde de ani-lumină faţă de Terra şi care s-a format la doar 400 milioane de ani după Big Bang.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

hubble uimire univers
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024