Antena LIVE

Curs valutar

Virgil Bălăceanu, despre refacerea rezervei Armatei României: "Suntem întârziaţi". În ce condiții ar putea fi reintrodus serviciul militar obligatoriu

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO, spune că România este extrem de întârziată în ceea ce priveşte adoptarea legislaţiei la nevoile de refacere a rezervei Armatei României pe principiile voluntariatului. Bălăceanu critică faptul că legea de pregătire a populaţiei pentru apărare întârzie de aproape trei ani să ajungă în Parlament, scrie News.ro.

De la 07.01.2025, 16:48
WhatsApp
Generalul Virgil Bălăceanu, despre refacerea rezervei Armatei României "Suntem întârziaţi". În ce condiții ar putea fi reintrodus serviciul militar obligatoriu

"Suntem extrem de întârziaţi în ceea ce priveşte adoptarea legislaţiei la nevoile de refacere a rezervei Armatei României pe principiile voluntariatului. Legea de pregătire a populaţiei pentru apărare întârzie de aproape trei ani să ajungă în Parlament, ca atare există o orientare politică pe care trebuie să o luăm în considerare în România, care spune că unica soluţie este reintroducerea serviciului militar obligatoriu", a declarat pentru News.ro generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Virgil Bălăceanu: Suntem extrem de întârziaţi

Acesta consideră că deciziile politice "întârziate sau gândite prost", dar mai ales întârziate şi neasumate de către clasa politică "se decontează, până la urmă, tot de poporul român".

"Nu ştiu cât de pregătiţi sunt tinerii la ora actuală ca serviciul militar să devină obligatoriu, de altfel, România, în sine. De ce? Pentru că, iată, legea de pregătire a populaţiei pentru apărare întârzie atât de mult, iar la un moment dat se ajunge la un gen de ping-pong între Parlament, Guvern ministerele care trebuie să dea avizele pentru legea respectivă etc. Este incredibil ce se întâmplă în România şi se întâmplă, din păcate, în timpul de acum", a spus Bălăceanu.

Generalul spune că Armata trebuie să răspundă încă "unor cerinţe politice", într-o "stare foarte tulbure".

"Nu ne-am decis ce să facem pentru că noi avem doi poli - polul suveranist sau naţionalist, cum îi spun eu, care pledează pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu şi polul euro-atlantist care susţine, dar a acţionat ineficient şi incomplet din punct de vedere legislativ, serviciul în rezervă voluntar", afirmă generalul.

"Ministerul Apărării trebuie să aibă o politică de marketing"

Potrivit acestuia, pentru "refacerea rezervei" trebuie aprobată cât mai repede legea de pregătire a populaţiei pentru apărare care dezvoltă serviciul militar voluntar.

"Noi trebuie să îi înlocuim pe cei care au făcut stagiul militar în 2007, pentru că ei vor ieşi într-un timp relativ scurt din evidenţele militare. Trebuie acordată atenţie şi modului în care este aplicată legislaţia apărării, iar aici trebuie pregătit terenul în mod corespunzător. Dacă introduc serviciu voluntar soldat în termen, trebuie să am o campanie inclusiv prin participarea media de înţelegere a necesităţii acestui demers, dar şi a avantajelor acestui serviciu. În definitiv, Ministerul Apărării trebuie să aibă o politică de marketing, iar atunci când a făcut-o, a reuşit foarte bine, spre exemplu, printr-o decizie a precedentului şef al Apărării, ca recrutarea şi selecţia soldaţilor, gradaţilor profesionişti să se facă şi de către unităţile militare, iar în acest an s-au ocupat aproape 90% din posturile scoase la concurs", a explicat Bălăceanu.

Generalul consideră că acelaşi lucru trebuie făcut şi din punct de vedere al rezervei Armatei României.

"Ministerul Apărării, când ne vorbeşte nouă, societăţii, despre obiectivele pe care le-a stabilit în ceea ce priveşte capabilităţile Armatei, trebuie să ne spună tot timpul de forţele active şi de forţele de rezervă, în condiţiile în care Armata României trebuie să fie pregătită în rolul de descurajare pentru a menţine războiul cât mai departe de frontierele ţării noastre", a afirmat generalul.

În ce condiții ar putea fi reintrodus serviciul militar obligatoriu

Virgil Bălăceanu a avertizat că, dacă nu va fi rezolvată "problema legislativă" şi nu va fi făcută "o campanie de promovare" pentru refacerea rezervei Armatei României pe principiile voluntariatului, atunci va trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu.

"Ne amintim de Armată şi de faptul că trebuie să o apreciem şi să o sprijinim doar în situaţiile de criză. Atunci când lucrurile sunt liniştite, se spune că 'pensiile militare de stat sunt nişte pensii nesimţite'. Eu am următoarea convingere: că dacă ruşii vor ajunge la gurile Dunării, drepturile militarilor vor fi extrem de mult luate în seamă, dar întrebarea devine retorică: trebuie să avem o prezenţă a forţelor militare ruse la gurile Dunării ca armata in corpore - partea activă şi partea în rezervă - să fie luată în seamă? Sau noi trebuie să purtăm grija Armatei tot timpul?", a încheiat generalul Virgil Bălăceanu.

La începutul toamnei 2024, Legea pregătirii populaţiei pentru apărare şi alte legi privind apărarea naţională erau fie în lucru la Ministerul Apărării Naţionale, fie trimise spre avizare către diferite instituţii, inclusiv la Guvern. În orice caz, reprezentanţi din MApN erau sceptici că aceste legi, inclusiv cea a pregătirii populaţiei pentru apărare, ar putea fi aprobate înaintea alegerilor de la sfârşitul anului trecut.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata romana militari general
Întrebarea zilei
Căutaţi un al doilea job?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Trucul prin care scapi rapid de sforăit. Vei avea un somn liniștit și poți...
Fanatik.ro
Publicat 08.01.2025
Anii chiar trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Iată care este explicația
spotmedia.ro
Publicat 07.01.2025
Ai probleme cu somnul? Învață să dormi bine de la oamenii care locuiesc...
spotmedia.ro
Publicat 06.01.2025
Accuweather anunță 4 zile de NINSORI în acest oraș din România și...
Gandul
Publicat 08.01.2025
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat...
Adevărul
Publicat 08.01.2025
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze...
A1
Publicat 08.01.2025
Horoscopul zilei de 9 ianuarie 2025. Racii au parte de o surpriză. Află ce se...
CaTine
Publicat 08.01.2025
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va...
spynews.ro
Publicat 08.01.2025
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una...
GSP
Publicat 08.01.2025
„Calea lui Moise”, un spectacol natural fantastic și unicul loc de pe Terra...
Click.ro
Publicat 07.01.2025
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine
Useit
Publicat 08.01.2025
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul...
Redacţia.ro
Publicat 08.01.2025
Care sunt datele alegerilor prezidențiale 2025, discutate acum, în prima...
libertatea.ro
Publicat 08.01.2025
Paris Jackson a purtat o ținută îndrăzneață la Globurile de Aur 2025. Una...
ZU
Publicat 08.01.2025
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
Hello taste
Publicat 08.01.2025
Când să mergi la doctor pentru tusea copilului
Deparinti
Publicat 08.01.2025
Pe cine va susține Ludovic Orban la prezidențiale în 2025: „Eu n-am...
ziare.com
Publicat 08.01.2025
Christian Chavez din trupa RBD și-a arătat recunoștiința pentru lucrurile...
Happy
Publicat 08.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Remedii naturale pentru răceală. Cum poți combate efectele dăunătoare ale...
Medicool
Publicat 08.01.2025