Greşeli în lanţ au dus la incendierea unei femei pe masa de operaţie la Floreasca
Un dezinfectant inflamabil şi folosirea unui bisturiu electric au provocat tragedia de la Floreasca, în urma căreia o pacientă de 66 de ani a ajuns în comă. Este ceea ce au descoperit inspectorii Corpului de Control care astăzi s-au dus de urgenţă la spital.
De Redactia Observator la 29.12.2019, 19:38Un dezinfectant inflamabil şi folosirea unui bisturiu electric au provocat tragedia de la Floreasca, în urma căreia o pacientă de 66 de ani a ajuns în comă. Este ceea ce au descoperit inspectorii Corpului de Control care astăzi s-au dus de urgenţă la spital pentru a discuta cu asistentele şi brancardierii care au participat la operaţie. Medicul Mircea Beuran, cel care a condus în acte intervenţia chirurgicală, susţine că nu era în sală în momentul incendiului.
Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Acest accident combustional este rezultatul combinaţiei dintre un biocid folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentraţie înaltă de alcool şi folosirea unui electrobisturiu. Problema este că electrobisturiul are interdicţie de a fi folosit în combinaţie cu biocidul respectiv
Este prima concluzie a inspectorilor din Sănătate în urma unui incident extrem de grav petrecut la cel mai mare spital de urgenţă din ţară. O pacientă a luat foc în timpul operaţiei.
Masa pe care a fost aşezată pacienta era îmbrăcată cu un burete învelit în piele sintetică. Deasupra a fost aşezată o folie protectoare şi un câmp steril din bumbac.
Pentru că femeia era alergică la betadină, echipa medicală a schimbat dezinfectantul cu unul mult mai inflamabil.
După doar câteva minute, spun surse din spital, imediat după ce medicii au început să folosească bisturiul electric, s-a simţit miros de fum. Iar în momentul în care personalul medical a încercat să scoată câmpul steril, a izbucnit şi flacăra.
"Flacăra s-a extins cu repeziciune din zonele lombară și toracică către capul pacientei, unde era aparatul de anestezie în funcțiune", susţine un asistent medical.
Panicaţi, asistentele şi brancardierii din sala de operaţie au aruncat peste bolnavă găleţi cu apă ca să stingă flăcările.
"Am auzit țipete, strigându-se: Foc! Veniţi cu apă! Colega mea a luat un lighean, iar eu am luat o găleată cu apă din filtru. În timp ce mă îndreptam spre sală, brancardierul mi-a luat găleata din mână, ducându-se el în sala 1", spune una dintre îngrijitoare.
Mircea Beuran, medic chirurg: Nu ştiu de ce nu a fost folosit un extinctor. Nu a ţipat niciunul din instalaţiile care sunt pentru detectarea de fum. Aici mai sunt şi nişte probleme tehnice
Corina Luisa Simion, medic primar medicină de urgenţă: Dacă în urma cercetării vor fi evidenţiate fapte, aspecte cu alte conotaţii, vor fi sesizate organele în drept
Echipa medicală susţine că a anunţat imediat conducerea spitalului despre incident, însă ministrul Sănătăţii spune că a aflat abia după o săptămână. Corpul de Control a ajuns de ugenţă astăzi la spital.
Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Pot să vă asigur că va fi o anchetă justă, care nu va ascunde şi nu va muşamaliza niciunul din elementele care s-au întâmplat
Au dat declaraţii asistente, brancardieri şi îngrijitoare. Nu şi medicul care a semnat protocolul intervenţiei, Mircea Beuran, care este şi şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Floreasca. Chirurugul susţine că nu era în sală în momentul incidentului.
Mircea Beuran, medic chirurg: În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul în altă sală şi echipa încerca să facă hemostază, adică oprirea sângerării. M-am asociat echipei, echipa era şocată. Odată ce am intrat, am preluat operaţia şi am finalizat-o
Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Există situatii de urgenţă extremă în care o sângerare poate să nu permită chirurgului principal să ajungă la timp şi să intervină echipa de gardă, până ajunge chirurgul principal
Pacienta de 66 de ani, diagnosticată cu o boală incurabilă, se află acum în comă indusă la secţia de Mari Arşi a Spitalului Floreasca. Familia susţine că până ieri a primit informaţii legate de boala oncologică a femeii.
"Incidentul survenit în timpul celei de-a doua operaţii nu ne-a fost explicat clar, nu ni s-a prezentat gravitatea situaţiei şi modul în care s-a petrecut acest accident. Am aflat anumite detalii din presă", a transmis rudele pacientei.
Familia nu a depus plângeri, însă Colegiul Medicilor şi Serviciul Investigaţii Criminale din Poliția Capitalei anchetează cazul.