GREVĂ de avertisment în spitalele din România: Internările şi operaţiile care nu sunt urgente se amână
Asistenţi medicali din toate spitalele sunt în grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore, internările şi operaţiile care nu sunt urgente fiind amânate până la ora 10.00, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, care protestează la Spitalul Floreasca din Capitală, alături de aproximativ 100 de sindicalişti.
De Redactia Observator la 19.10.2016, 09:11- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Asistenţi medicali din toate spitalele sunt în grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore, internările şi operaţiile care nu sunt urgente fiind amânate până la ora 10.00, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, care protestează la Spitalul Floreasca din Capitală, alături de aproximativ 100 de sindicalişti.
Marius Sepi a spus că singura scandare în timpul grevei de avertisment va fi „grevă generală”, care este programată să aibă loc în 31 octombrie, aproape 69.000 de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas exprimându-şi acordul pentru această formă de protest.
Liderul sindical a precizat că la greva de avertisment de miercuri participă asistenţi medicali din toate spitalele din ţară. Sepi a mai spus că, în cele două ore de protest, internările şi operaţiile care nu sunt urgente au fost amânate.
"Angajaţii care şi-au încheiat tura s-au adunat în curtea spitalelor. Din păcate, până acum cererile noastre nu au fost rezolvate ", a spus Sepi.
Federaţia Sanitas, care are aproximativ 100.000 de membri, a strâns aproape 69.000 de semnături pentru greva generală din 31 octombrie, ultima formă de protest după pichetele la mai multe ministere, de la Palatul Parlamentului, după greva japoneză din 12 octombrie şi greva de avertisment din 19 octombrie, a precizat Marius Sepi.
Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.
"De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a mai spus Sepi.
Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.
"Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor", a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.
Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole pe braţe în timpul serviciului, în toate spitalele.