Încă două pârtii deschise în Poiana Braşov şi transport pe cablu mai ieftin. De luni se schiază și în zona înaltă a Masivului Postăvarul
Vești foarte bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Administratorii domeniului schiabil Poiana Brașov au deschis primele pârtii amenajate pe toată lungimea dintre zona înaltă a masivului Postăvarul și stațiune. În plus, s-a ieftinit și transportul pe cablu, iar vremea şi peisajul conturează iarna autentică. Salvamontiştii ne sfătuiesc, însă, să fim vigilenţi în cazul accidentelor care pot apărea pe pârtie.
De Claudiu Loghin la 15.01.2025, 08:56- Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă aeriană
Gerul ultimelor zile, cu temperaturi care au ajuns şi la minus 13 grade, pe timpul nopții, a făcut posibilă producția masivă de zăpadă artificială, în partea inferioară a domeniului schiabil din Postăvarul. Astfel că, de luni se schiază pe toată lungimea pârtiilor Drumul Roșu și Sulinar.
Lungimea totală cumulată a celor două pârtii deschise din zona înaltă a Masivului Postăvarul, până direct în Poiana Braşov este de peste 7,5 kilometri. Zăpada este mai bună decât a fost până acum în acest sezon. Vremea e superbă, iar peisajul nu face decât să întregească bucuria schiorilor.
În acest moment, 80% din zăpada de pe pârtii este artificială.
"În această săptămână, sunt reduse tarifele pentru toată lumea la telecabina Capra Neagră, la telegondolă, la telescaunul Ruia. Se anulează cu un punct mai puţin faţă de punctele anulate în cealaltă perioadă", a declarat Sorin Toarcea, de la Primăria Brașov.
Incidente tot mai dese pe pârtii, din cauza zăpezii îngheţate
În această perioadă, însă, pârtiile de schi sunt aglomerate, iar din cauza zăpezii îngheţate, sau dimpotrivă, foarte moale, incidentele sunt tot mai dese. Salvamontiştii vin cu sfaturi despre ce trebuie să facem dacă devenim martori ai unui accident pe pârtie.
"Să marcheze locul accidentului, înfingând schiurile în zăpadă în formă de X, undeva mai sus decât victima. După care să anunţe echipele de salvare montană. Nu mişcăm victima, nu încercăm să aşezăm membrele în poziţii naturale. Vorbim tot timpul cu victima, să ne asigurăm că rămâne conştientă", a declarat Radu Bejinariu, de la Salvamont Municipiul Brașov.
În prezent, administratorii pârtiilor din Postăvarul lucrează la înzăpezirea completă a altor două rute omologate, pentru sporturi de iarnă: Lupului și Subteleferic.
Lungimea lor cumulată este de aproape cinci kilometri.