INEDIT! Lucruri pe care nu le ştiai despre ouă
Le folosim mereu în preparate dulci sau sărate fără să ştim, însă, despre beneficiile pe care acestea le au asupra organismului
De Redactia Observator la 13.07.2014, 10:42Le folosim mereu în preparate dulci sau sărate fără să ştim, însă, despre beneficiile pe care acestea le au asupra organismului
Iată câteva lucruri pe care sigur nu le ştiai despre ouă:
1. Ouăle sunt un remediu excelent anti-mahmureală. Asta datorită conţinutului bogat în cisteină, substanţa care ajuta la descompunerea compusului chimic numit acetaldehida, care cauzează mahmureala. Ele ajută de asemenea la eliminarea toxinelor lăsate în urmă de alcool.
2. Gălbenuşul ajută la dezvoltarea creierului: Vitaminele din complexul B conţinute sunt asociate cu o funcţionare neurologică mai bună şi cu reducerea inflamaţiilor. De asemenea, potrivit dr. Drew Ramsey, medic psihiatru, dacă femeia însărcinată consuma ouă, colina – substanţa conţinută de gălbenuş – ajută la dezvoltarea creierului bebeluşului. În plus, susţine Ramsey, gălbenuşul ajuta la eliberarea în organism a unor neurotransmiţători precum serotonină, dopamină şi norepinefrina.
3. Ou alb sau ou roşiatic? Culoarea cojii nu are nicio importanţă în ceea ce priveşte calitatea oului. Are legătură doar cu rasă de găini care l-a făcut.
4. Ouăle sunt proteinele “perfecte”: Când vine vorba despre proteine, ouăle sunt “mina de aur”. Proteinele din ou sunt foarte uşor absorbite de organism, şi ajuta la construirea muşchilor.
5. Ce ne “spune” culoarea gălbenuşului? Chiar dacă nu daţi importanţa acestui aspect, specialiştii spun că gălbenuşul transmite diferite informaţii, prin culoarea lui. Potrivit acestora, culoarea gălbenuşului nu releva cât de sănătos este oul, ci cât de sănătoase sunt găinile. Cele crescute cu iarbă şi cereale dau ouă cu gălbenuşuri de o culoare intensă, întrucât alimentaţia găinii conţine carotenoide.
6. Cele mai multe ouă vin din China, ţară care produce 160 miliarde de ouă pe an.
7. Albuş tulbure vs. albuş limpede: Dacă credeţi că un albuş limpede este mai sănătos, vă înşelaţi. De fapt, oul proaspăt are albuşul lăptos, opac, iar pe măsură ce se învecheşte, acesta devine mai lichid şi mai limpede.
8. Ouăle conţin aproape toate vitaminele esenţiale pentru organism, în afară de vitamina C. De asemenea, conţin toate proteinele şi mineralele de care are nevoie corpul tău.