Istoria clătitelor, un desert celebru despre care se ştiu prea puţine!
Le facem mereu când ne este poftă de ceva dulce, le umplem cu dulceaţă, ciocolată sau le putem transforma într-o gustare sărată! Dar ştiţi de unde provin acestea?
De Redactia Observator la 18.03.2014, 21:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Gurmanzii Greciei Antice ar fi tare mândri să afle că desertul lor are atât de mare succes chiar şi în secolul al XXI-lea.
Deşi ar trebui să le spunem "tigăite", dat fiind că atenienii le spuneau "tagenites" ( derivat din cuvântul "tegano" care înseamnă "tigaie"), clătitele sunt printre cele mai iubite deserturi din lume.
Cronicarul Athenaeus povesteşte cum erau preparate: plakous-ul (compoziţia formată din 500 de grame de făină, 60 mililitri de vin alb, 60 mililitri de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline. După ce compoziţia începea să facă băşici şi era rumenită pe ambele feţe, se servea caldă, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.
Rude vechi ale pâinii, lipiei şi chiar ale blatului de pizza, clătitele s-au răspândit peste tot în lume, de cele mai multe ori schimbându-şi mereu compoziţia.
Foto: Hepta