Klaus Iohannis : Nu toți suntem de vină. Mai vinovat e marele PSD. Acesta e vinovatul moral al tragediei de la Piatra Neamț
Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în care a oferit detalii despre campania de vaccinare anti-Covid-19 și a subliniat că în cazul tragediei de la Piatra Neamț există și un vinovat moral, indiferent ce vor găsi anchetatorii.
De Cornel Preda la 17.11.2020, 18:55- Klaus Iohannis a declarat că Guvernul Orban nu trebuie să își dea demisia
- Președintele României l-a contrazis pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a spus că „toți suntem vinovați” de tragedia de la Piatra Neamț
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că la Piatra Neamț vinovate moral sunt autoritățile locale pesediste, dar a evitat o catalogare similară a problemelor sistemului de sănătate din Sibiu, județ campion la incidența cazurilor de coronavirus din ultima vreme.
„Cred că acolo lucrurile s-au mişcat prea încet şi a fost nevoie de un impuls venit de la centru pentru a accelera decizia de carantinare, situaţie extrem de neplăcută pentru sibieni.
Eu sper că vor respecta aceste norme în aşa fel încât Sibiul să nu mai fie în topul infectărilor din România.
Persoane cu putere de decizie au fost fie eliberate din funcţie, fie au renunţat şi cu siguranţă se vor găsi alţii care lucrează”, a declarat Iohannis.
Klaus Iohannis îl contrazice pe Nelu Tătaru: Nu toți suntem de vină
Întrebat cum comentează afirmația făcută de minstrul Sănătății, Nelu Tătaru, cum că toți suntem vinovați de tragedia de la Piatra Neamț, Klaus Iohannis a spus că PSD este vinovat, pentru că a guvernat mai mult în ultimii 30 de ani.
„O afirmație un pic nerumegată. Nu toți suntem de vină. Cei care gestionează în județe spitalele județene. Care nu au alocat resurse. Care nu s-au îngrijit de calitatea managementului și personalului. Mai vinovați sunt cei care au guvernat mai mulți din ultimii 30 de ani, mă refer desigur la marele PSD. Acesta este vinovatul moral. Vinovatul tehnic va fi găsit de anchetatori, în fiecare caz în parte”, a declarat Iohannis.
Președintele României spune că guvernele girate de el în ultimii ani, Guvernul Cioloș și Guvernul Orban, au avut statut interimar, o majoritate parlamentară în opoziție și că nimeni nu s-ar fi așteptat să reușească o reformă în marile sisteme publice.
Klaus Iohannis, despre demisia Guvernului Orban
În acest context, președintele României a declarat că Guvernul Orban nu trebuie să își dea demisia, întrucât a gestionat bine criza sanitară în condițiile unei opoziții majoritare în Parlament.
- Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. A gestionat această criză imensă. Sistemul de sănătate a fost adus în această stare de guvernele pesediste. Deci nu consider că Guvernul Orban trebuie să plece acasă. Această tragedie de la Piatra Neamț ne arată încă o dată că felul în care PSD a tratat sistemul de sănătate l-a dus spre faliment. După alegeri, întregul sistem trebuie reformat și coordonarea actului medical readus la Ministerul Sănătății.
- Anul acesta am avut un Guvern minoritar cu o opoziţie majoritară, care în loc să ajute Guvernul a tras frâna de mână, a boicotat acţiunile Guvernului, o majoritate pesedistă care şi-a schimbat haina, dar năravul nu.
Klaus Iohannis despre campania de vaccinare anti-Covid-19
- Am avut cea de-a treia ședință cu experții în domeniu pentru pornirea campaniei de vaccinare.
- România ca parte a acordurilor europene trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie.
- Vreau să vă transmit că după elaborarea strategiei de vaccinare anti-Covid, ea va fi publică săptămâna viitoare.
- A fost desemnat și un coordonator, Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central.
- Vaccinarea se va face etapizat, pe criterii epidemiologice și medicale. Personalul medical, cei aflați în grupe de risc, precum și angajații din servicii vitale pentru populație.
- Au fost stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării.
- România va depăși această criză sanitară și sunt optimist. Pentru a fi siguri de rezultate, trebuie să menținem cursul actual: să respectăm regulile și sunt sigur că vom vedea în două săptămâni rezultate și mai bune.
Klaus Iohannis, despre incendiul de la ATI Piatra Neamț
- Sunt alături de familiile îndoliate și le urez multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu.
- Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat imediat. Transmit aprecierea mea medicului Denciu care și-a pus în pericol propria viață.
- Sistemul sanitar din România trebuie gândit din temelii. Subfinanțarea, corupția endemică, incompetența și neimplicarea, toate acestea au măcinat sistemul nostru medical și au făcut pe mulți tineri profesioniști să plece în străinătate.
- Din martie, acest sistem și-așa împovărat a dus și lupta împotriva coronavirusului. Este meritul acestor medici că am reușit
- Ne lovim mereu de opoziția la schimbare în bine.
- Nu voi comenta ancheta în curs, pentru că autoritățile competente vor anunța rezultatul atunci când o va finaliza. DAr să nu ne limită doar la cei care au greșit tehnic, punctual. Există și un vinovat moral, cel care a blocat Guvernul în Parlament lună de lună. Autoritățile locale pesediste au aplicat după ureche măsurile de la centru în spirt electoral.
- La Piatra-Neamț baronii roșii au schimbat directorii după capul lor. AUtoritățile locale pesediste pun permanent piedici deciziilor guvernamentale și preferă improvizații care în cele din urmă, în mod tragic, fac victime.
- Această situație nu poate continua așa. România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare. De aceea votul din 6 decembrie este necesar.
15:00. Conferinţa de presă va fi transmisă LIVE de Observatornews.ro pe pagina de Facebook Observator, iar cele mai importante declaraţii vor fi publicate în regim LIVE TEXT aici.
Klaus Iohannis a avut marţi o nouă şedinţă cu membri ai Guvernului şi specialişti pentru evaluarea şi prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.
La reuniune au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, precum şi secretarii de stat în MS general dr. Ionel Paul Oprea şi Andrei Baciu.
Au fost prezenţi, totodată, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, şef al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", colonel dr. Florin Oancea, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, şeful Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, general dr. Dragoş Marian Popescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, dr. Andreea Moldovan, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, precum şi medicul primar în Secţia Boli infecţioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", Valeriu Gheorghiţă.