Lărgirea plajelor de pe litoral, suspectată de corupție. Firma care execută lucrările este pe punctul de părăsi șantierul
Cel mai mare proiect de infrastructură de pe litoral riscă să se transforme într-un mare eşec. Lucrările de lărgire a plajelor, un program de 840 de milioane de euro din bani europeni, sunt la un pas de a fi oprite. DNA a interzis accesul navei care extrăgea nisip.
De Andreea Filip la 22.02.2021, 20:13- Direcția Națională Anticoruptie (DNA) a impus restricții, iar pierderile se ridică la sute de mii de euro pe zi
În urmă cu doar câteva luni începea cel mai mare proiect de lărgire a plajelor din România. 200 de hectare de nisip aveau să schimbe faţa litoralului. Dar lucrările s-au împotmolit brusc.
Cosmin Dumitrache, Autoritatea Navală Română: În momentul de faţă există un sector restricţionat pentru navigaţia şi exploatarea fundului marii, care se suprapune cu sectorul de exploatare şi de extragerea a nisipiului pentru nisipare şi lărgirea plajelor.
Lucrările din staţiunea Mamaia sunt oprite în proporţie de 80%. Resursele de nisip vor ajunge doar pentru următoarele zece zile.
Pierderi de sute de mii de euro pe zi
Dacă restricţiile vor continua, firma va părăsi şantierul şi va chema în instanţă statul român, pentru că pierderile sunt de 200.000 de euro pe zi.
Soluţia ar fi identificarea unor noi perimetre care să asigure cantităţi suficiente de nisip pentru lărgirea plajelor. Dar nimeni nu ştie exact când se va întâmpla asta. Lucrările derulate în zonă au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari.
Adrian Chera, Apele Române Dobrogea-Litoral: O analiză calitativă mă face să spun câteva săptămâni că termen, până se identifica un nou perimetru.
Accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis de DNA din cauza unor suspiciuni de corupţie în cadrul proiectului. Dacă situaţia nu se va clarifica în scurt timp, pe lângă costurile suplimentare pe care trebuie să le plătească constuctorului, statul român riscă şi sancţiuni financiare din partea Uniuniii Europene.