Legea Adopţiei, modificată pentru a grăbi procedurile de înfiere
Se reduc termene, se renunţă la căutarea rudelor de până la gradul patru şi se dau şi bani famiilor care adoptă. Sunt doar câteva dintre modificările la Legea Adopţiei, publicate astăzi într-un proiect.
De Redactia Observator la 01.06.2018, 00:54Se reduc termene, se renunţă la căutarea rudelor de până la gradul patru şi se dau şi bani famiilor care adoptă. Sunt doar câteva dintre modificările la Legea Adopţiei, publicate astăzi într-un proiect. Peste 55.000 de copii are statul în grijă, însă doar puţin peste trei mii sunt declaraţi adoptabili. Iar în cazul lor durează şi ani de zile până când o familie reuşeşte să îi acasă.
Mihai este doar unul dintre cei peste 55 de mii de copii aflaţi în grija statului.
Dintre toţi aceştia însă, puţin peste 3 mii sunt adoptabili şi au şansa să primească dragostea unei familii.
GABRIELA COMAN, preşedinte Autoritatea pentru Protecţia Copilului şi Adopţie:
Dacă şi-ar face treaba managerul de caz şi dacă şi-ar asuma declararea adoptabilităţii aşa cum trebuie, atunci cu siguranţă ar fi mai mulţi copii declaraţi adoptabili.
MIHAELA UNGUREANU, director DGASPC Sector 4
Poate ca uneori echipele din cadrul acestor structuri ajung sa facă compromisuri, gândindu-se ca într-un final se va reuși reintegrarea copilului. Deși uneori lucrurile sunt evidente.
Noua lege va schimba asta. Copiii abandonaţi vor fi declaraţi adoptabili mai devreme de 6 luni sau un an, ca până acum.
Şi, foarte important, nu mai este nevoie de acordul rudelor de până la gradul patru, ca ei să ajungă într-o familie.
Peste 2.600 de familii sunt pregătite să primească un copil. Iar statul, după atâţia ani, pare să le întindă o mână de ajutor.
Cine va adopta un copil de peste trei ani sau doi fraţi va primi 600 de lei pe lună, iar în cazul unui copil care a împlinit deja 7 ani indemnizaţia va fi de 900 de lei pe lună.
În plus, părinţii adoptivi vor putea primi 1.500 de lei pe an pentru terapie la psiholog sau recuperare medicală. Până acum nu primeau nimic.
GABRIELA COMAN, preşedinte Autoritatea pentru Protecţia Copilului şi Adopţie:
Toate aceste cheltuieli şi toate aceste indemnizaţii şi facilităţi financiare, costă mai puţin decât costă un copil care dacă n-ar fi adoptat ar rămâne în sistemul de protecţie.
Anul trecut, aproape 1.300 de copii au fost adoptaţi.
Pentru cei care rămân în sistemul de protecţie, statul plăteşte, pe lună, aproape 5.000 de lei.
Aproape jumătate din aceşti bani, însă, se duc pe salariile celor în grija cărora se află. Proiectul de lege privind modificarea Legii Adopţiei va fi în dezbatere publică timp de o lună.