Discuţii aprinse şi momente neaşteptate la dezbaterile pe Legea carantinei şi izolării (Video)
"Ia mai toarnă un păhărel, să ne izolăm niţel!". Asta a fost atmosfera de la dezbaterile parlamentare pe legea carantinei şi izolării. Senatorul Daniel Fenechiu le-a arătat colegilor din Comisia Juridică ce gusturi fine are la băuturile alcoolice. După zeci de ore de discuţii şi certuri, vom avea votul final în această seară pe o lege care vine cu schimbări importante pentru asimptomatici şi externările la cerere.
De Alexandra Popescu la 15.07.2020, 20:10- Senatorul Daniel Fenechiu ar fi fost surprins în ipostaze neașteptate, în pauzele dintre dezbateri.
- Legea carantinei ar trebui să stabilească în ce condiții stau pacienții infectați cu noul coronavirus în spitale.
Sunt deja cinci zile de când parlamentarii discută condiţiile în care se vor aplica izolarea sau carantina pentru pacienţii infectaţi sau suspecţi. Doar că discuţiile sunt interminabile şi, uneori, la limita ridicolului, dacă ne uităm la dezbaterile care se fac pe această temă.
Daniel Fenechiu, senator: E adus de la o podgorie de undeva de lângă Luxemburg, un coniac din anul nașterii mele. Are 50 de ani. Când e un moment important beau câte un păhărel. Îmi stimulează creativitatea, așa, deci e foarte ok. Domnul Ganea, hai, noroc!
Dialogul extrem de relaxat este din timpul discuţiilor despre legea carantinei şi izolării, fix în plină criză. Un fel de Poiana lui Iocan. Unii acasă, alţii la Parlament. Unii interesaţi de dezbatere, alţii victime ale băuturilor fine. Chiar şi a doua zi.
La finalul dezbaterilor, senatorul Daniel Fenechiu a votat cu pisica la cadru.
Daniel Fenechiu, senator: Pisica stă cu mine în casă. Am arătat-o și pe, dacă s-a urcat în braţele mele. Ce voiai? Să îi rup gâtul? Să o arunc? Am luat-o în braţe și am arătat-o comisiei.
Momentele comico-alcoolice ar fi fost în pauza dintre dezbateri, susţine senatorul Daniel Fenechiu, care a explicat, azi, scenele din conferinţa video cu colegii de azi-noapte.
Daniel Fenechiu, senator: Era pauză şi era o discuţie privată cu Ganea și cu Csaszar şi cu Dircă. S-a discutat că ar fi bună o palincă la ora asta şi un somn bun. Nu am ştiut, nu am fost atent! Când sunt în comisie tot timpul vin cu sticla şi pun. Îi dau şi lui Cazanciuc, dar el nu vrea, că mai vorbeşte cu lumea, şi beau singur câte o sticlă.
Lăsând glumele de partid, în plină pandemie, realitatea este alta.
Alex Rogobete, medic ATI, Timișoara: Mi se contureză atât de bine lipsurile cronice din sistemul medical, atât de frumos acoperite de diferite culori politice uneori. Sper să ne trezim. Sper ca această criză să ne schimbe. Sper ca în urma acestei crize să nu mai acceptăm minciuna, indolența, corupția. Acum, guvernanții au ocazia să fie tratați în spitalele pe care ei nu le-au dotat. Pe care le-au ignorat. Acum nu mai contează nici culoarea politică, nici funcția, nici câți bani ai. Acum nu te mai poți trata decât în România.
În lipsa unei legi clare, în ultimele zile, peste 700 de persoane pozitive cu Sars-CoV-2 au cerut sa plece din spital.
Printre aceştia şi prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, pozitiv şi el, şi familia acestuia. Abrudean spune că va respecta regulile şi chiar se va testa din nou după ce se va fi încheiat izolarea.
Mircea Abrudean, prefect Cluj: Fiind în continuare asimptomatici şi nu mai există pericolul să devenim simptomatici, să se agraveze ceva, am considerat că nu are sens să ocupăm nişte paturi în spital.
De acum, regulile se schimbă. Dacă legea trece la vot, în plen. Până acum, idei multe, certitudini puţine.
Ce ştim? Că pacienţii infectaţi, care nu au simptome, după 48 de ore pot fi trimişi acasă, în izolare. Dar cu condiţii stricte. Dacă nu le respectă, răspunderea poate fi penală.
O răspundere care se aplică doar dacă se va dovedi că un pacient încalcă regulile izolării şi infectează alţi oameni. Jandarmii şi poliţiştii se vor asigura de respectarea normelor. Amenzile nu au fost încă stabilite. Iar pentru cei cu simptome ...
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatic.
Cei mai mulţi pacienţi pozitivi care s-au externat la cerere sunt din judeţul Argeș.
Potrivit noilor modificări, DSP ar putea cere prelungirea internării în instanţă.