Legea datelor personale. Riscuri majore pentru cei care îşi şterg numele din biroul de credite
După ce legea datelor personale a intrat în vigoare, zeci de români cu restanţe la bănci au cerut să dispară din baza de date. Este însă o decizie cu dublu tăiş.
De Redactia Observator la 01.06.2018, 22:09După ce legea datelor personale a intrat în vigoare, zeci de români cu restanţe la bănci au cerut să dispară din baza de date. Este însă o decizie cu dublu tăiş. Pentru că odată cu informaţiile negative despre clienţi, din sistem dispar şi punctele forte colectate de bănci.
Daniela Drăghici nu a mai reuşit să plătească ratele timp de un an. A ajuns în Biroul de Credit. Acum câteva zile s-a şters din această bază de date.
Daniela Drăghici, fostă restanţieră:
Am avut două credite, în valoare de 4.000 de lei şi nu am mai plătit, am fost raportată în Biroul de Credite ca fiind rău platnică şi acum m-a scos din biroul de credite!
Conform noului regulament european, sunt patru situaţii în care putem cere ştergerea datelor: dacă au fost prelucrate ilegal, dacă nu mai sunt necesare, dacă o instanţă decide aşa sau atunci când creditorul nu mai are niciun motiv legal să le mai păstreze.
Şerban Epure, biroul de credit:
Sunt trei posibilităţi de a îţi exercita dreptul de ştergere. Este vorba de a transmite solicitarea prin site-ul Biroului de Credit, ai un cont, te-ai înrolat pe site, se duce cererea la creditor şi acesta verifică, altă posibilitate este să te prezinţi la participant care îşi poate verifica identitatea. Şi a treia posibilitate prin poştă la biroul de credit este valabilă numai pentru dreptul de acces!
În jur de 60 de români şi-au şters datele în ultima săptămână. Dar vine şi reversul medaliei. Din sistem le-a dispărut şi scorul în funcţie de care băncile oferă credite.
Doru Iliescu, broker de credite:
Scor Fico, care se calculează cu prezenţa informaţiilor! În absenţa informaţiilor, nu există, dispare! Şi atunci solicitantul pierde orice şansă de a mai obţine vreun credit în lipsa acelui scor Fico!
Reporterii Observator au făcut un test. Au întrebat două bănci dacă ne mai acordă împrumut, odată ce am şters datele.
Dialog reporter - reprezentant birou:
Sunt bănci care acceptă şi bănci care nu acceptă, de exemplu la noi e destul de strict!
Românii care au decis ştergerea datelor din biroul de credite sunt persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 35 ani şi care au cel puţin un credit de consum.
Biroul de credit este de fapt o bază de date la care toate băncile au acces, pentru a vedea istoricul unui client. Acolo ajung toţi românii care au datorii de cel puţin 30 de lei la bănci şi restanţe care depăşesc 30 de zile.