Caz HALUCINANT în Dolj. Victima unui grav accident rutier A MURIT după ce a zăcut 40 de minute pe asfalt, în aşteptarea Ambulanţei
O femeie de 67 de ani, victimă a unui grav accident de circulaţie în Filiaşi, a murit după ce a zăcut 40 de minute pe asfalt, fără salvare.
De Redactia Observator la 25.10.2017, 20:33Imaginile neputinţei au fost surprinse la Filiaşi, în judeţul Dolj. O femeie de 67 de ani, victimă a unui grav accident de circulaţie, a murit după ce a zăcut 40 de minute pe asfalt, fără salvare. Martorii au încercat să o ajute şi au dus-o la spital cu o dubă de transport marfă.
Tragedia a avut loc în centrul oraşului Filiaşi! Mai mulţi oameni încearcă să urce într-o dubă de marfă o femeie lovită pe trecerea de pietoni de un autocar. Vor să o ducă mai repede la spital, pentru că sângereaza puternic. Un martor le cere să aştepte ambulanţa. Orice mişcare bruscă i-ar agrava starea.
Nu este ambulanţă la Filiaşi, vine SMURD de la Craiova. Toate sunt plecate la un alt accident, spun martorii.
Minutele se scurg greu, iar fiul femeii cere cu disperare ajutor prin 112. I se spune că singurul echipaj aflat pe tură este la alt caz şi va fi trimisă o maşină de urgenţă tocmai de la Craiova, de la 40 de kilometri depărtare.
De mai bine de 40 de minute zace femeia de 65 de ani pe asfalt. Chiar şi primarul află de situaţia dramatică şi vine la locul accidentului. Sună la spital şi îi roagă pe medici să vină ei la femeia care intrase în comă. Se loveşte însă de regulamente.
Ilie Costelus, primar Filiaşi:
Medicii nu au voie să se deplaseze la locul evenimentului.
Nici elicopterul nu poate fi ridicat, din cauza furtunii. Disperat că mama lui se stinge cu fiecare secundă, fiul, ajutat de martori, decide să o ducă la spital cu duba unui trecător, cu orice risc.
Cristian Gangioveanu, şef Ambulanta Dolj:
Din punct de vedere medical, nu se recomanda niciodata ca pacientul sa fie scos sau transportat cu mijloace improprii, mai ales ca a fost un politraumatizat.
Femeia s-a stins după câteva ore la spital. Cazul scoate din nou la suprafaţă o problemă gravă a sistemului medical, şi anume lipsa ambulanţelor.
Minim, vorbim în următorii 4 ani, va trebui să ajungem măcar la achiziţia de două mii de ambulanţe. O mare parte va fi înlocuirea celor care sunt învechite, anunţă secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat.
Ultima mare achiziţie a fost făcută în urmă cu 10 ani - de atunci, ambulanţele au strâns şi peste un milion de kilometri. Un adevărat pericol, din cauza uzurii, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi.