Antena LIVE

Curs valutar

Mai multe piese din tezaurul dacic, printre care şi coiful de aur de la Coțofenești, furate în Olanda. Hoţii au provocat o explozie la Muzeul Drents: "O zi neagră"

O explozie a provocat pagube la Muzeul Drents din Assen noaptea trecută. Poliția vorbește despre un fel de dispozitiv exploziv. Se vorbește despre o spargere și se pare că mai multe piese din tezaurul dacic lipsesc, între care ar fi și coiful de aur pur de la Coțofenești.

De la 25.01.2025, 14:21
WhatsApp
Galerie (5)
Mai multe piese din tezaurul Dacic, printre care şi coiful de aur pur de la Coțofenești, furate în Olanda. Hoţii au provocat o explozie la Muzeul Drents captura video

În jurul orei patru fără un sfert, a avut loc o explozie la clădirea istorică. Bubuitura a spart mai multe geamuri ale muzeului și ale clădirilor din jur, scrie RTV Drenthe, potrivit Mediafax.

Explozie la muzeu

„Părea să fie o explozie sau o spargere la un muzeu”, a informat poliția. Pompierii au primit o alertă automată și s-au deplasat de urgență, dar nu s-a constatat niciun incendiu.

La ora 09:00, poliția, municipalitatea și Muzeul Drents s-au întâlnit pentru o consultare de urgență. Directorul muzeului, Harry Tupan, a trebuit să vină cu mașina de la Bruxelles.

Weekendul acesta este ultimul weekend în care expoziția Dacia - bogată în aur și argint se află la Muzeul Drent.

Expoziția este despre povestea dacilor, un popor bogat, dar relativ necunoscut, care a trăit în ceea ce este acum România. Dacii, care au trăit începând cu anul 2000 î.Hr., sunt cunoscuți pentru comorile lor de aur și argint. În Muzeul Drents existau în momentul exploziei peste 650 de comori de aur și argint din Europa de Est.

În jurul orei 03:45, poliția a primit un raport privind o explozie la Muzeul Drents on the Brink din Assen. La fața locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obținut prin forțarea unei uși cu explozibili. Mai multe capodopere arheologice au fost furate clădire, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești, scrie www.politie.nl.

O zi incredibil de neagră

 Harry Tupan, directorul muzeului vorbește despre „o zi incredibil de neagră” pentru Muzeul Drents și pentru Muzeul Național de Istorie din București, de unde provine colecția. Printre altele, a fost furat un coif de aur din secolul al V-lea î.Hr. „Încă se fac cercetări în sală, care nu este încă accesibilă pentru noi.”

Potrivit acestuia, muzeul este un „mic câmp de luptă” din cauza pagubelor uriaşe. Conform directorului, nu au existat victime în timpul spargerii. „Dar cu toții suntem victime. Oamenii ar trebui să-și țină mâinile departe de patrimoniul nostru cultural", a mai declarat directorul, potrivit RTL.

Ce spun poliţiştii olandezi

Explozia a avariat sediul muzeului. Nimeni nu a fost rănit și nimeni nu a fost arestat încă. Poliția din Olanda ține cont de faptul că există mai mulți suspecți, arată Poliția olandeză într-un comunicat.

În jurul orei 03:45, poliția a primit un raport privind o explozie la Muzeul Drents on the Brink din Assen. La fața locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obținut prin forțarea unei uși cu explozibili. Mai multe capodopere arheologice au fost capturate în clădire, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești.

Poliția face sâmbătă investigații suplimentare la fața locului. Printre altele, se efectuează anchete de cartier, echipa de investigații criminalistice este prezentă și se solicită și se analizează imaginile de pe camerele de supraveghere.

Se încearcă localizarea atât a suspecților, cât și capodoperele furate. În acest sens, echipa de anchetă a decis, de asemenea, să implice Interpolul.

Poliția investighează, de asemenea, un vehicul posibil suspect.

„În jurul orei 04:15, am primit o sesizare cu privire la incendiul unei mașini în apropierea intersecției dintre Grolloërstraat și Marwijksoord cu N33, în apropiere de Rolde. La autoturismul în flăcări nu se afla nimeni. Considerăm că acest autoturism are o legătură cu explozia și cu spargerea muzeului. Este posibil ca persoanele suspecte din apropierea incendiului să fi trecut la un alt vehicul”, transmite poliția.

Este posibil ca locuitorii din apropierea muzeului, de locul incendiului și de posibila rută a suspecților să fi văzut persoane sau vehicule suspecte noaptea trecută. Sau că cineva are înregistrări de la o cameră sau de la o cameră de bord care arată ceva între orele 03:00 și 04:30. Acestea ar putea fi informații importante pentru ancheta privind explozia și spargerea - este mesajul polițiștilor olandezi pentru cei localnici în speranța că vor da de urmelor jefuitorilor.

„Știți mai multe despre explozie și spargere? Aveți idee cine ar putea fi suspecții? Ați văzut persoane suspecte în Muzeul Drents în ultimele zile, de exemplu, stând mult timp în jurul capodoperelor. Aveți imagini sau informații despre mașina suspectă sau despre alte vehicule suspecte? Sau știți mai multe despre piesele furate, care ar putea fi oferite în cadrul circuitului infracțional? Dacă da, anunțați-ne! Contactați linia de informare Opsporing la 0800-6070, utilizați formularul de informare de pe site-ul Poliției sau împărtășiți informațiile dvs. prin raportarea anonimă a infracțiunilor la 0800-7000. În cele din urmă, există și echipa de informații criminale a poliției. Aceștia sunt autorizați să protejeze identitatea surselor lor în anumite condiții și se pot asigura astfel că informațiile ajung anonim la departamentul de investigații penale. Le puteți contacta la numărul de telefon 088-6617734. În caz de urgență, sunați la 112”, mai spune Poliția olandeză în comunicat.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

olanda tezaur dacic muzee
Întrebarea zilei
Credeţi că patronii HORECA ar trebui să permită clienților să aducă propriile recipiente pentru mâncare la pachet?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cât costă un bilet de avion la reducere pe ruta București – New York cu zbor...
Fanatik.ro
Publicat 28.01.2025
Enigma speciei care trăiește peste 100 de ani și devine tot mai sănătoasă de...
spotmedia.ro
Publicat 28.01.2025
Cum să reduci costurile la cumpărături: Sfaturi practice pentru economisire
spotmedia.ro
Publicat 25.01.2025
Localitatea din România, unde se găsește cel mai curat aer. O zonă pitorească...
Gandul
Publicat 27.01.2025
Modul brutal în care operează soldații nord-coreeni, pe frontul din Kursk:...
Adevărul
Publicat 28.01.2025
Fiica Adrianei Iliescu, viitor strălucit la 20 de ani. Eliza studiază la două...
A1
Publicat 28.01.2025
Horoscopul zilei de 29 ianuarie 2025. Berbecii trebuie să își reorganizeze...
CaTine
Publicat 28.01.2025
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată...
spynews.ro
Publicat 27.01.2025
„Tată, te rog, iartă-l!”. Mărturia cutremurătoare a tatălui ciclistei...
GSP
Publicat 28.01.2025
Cascada ascunsă din România care i-a cucerit pe toți la finalul lunii ianuarie....
Click.ro
Publicat 28.01.2025
Microsoft ar putea cumpăra TikTok, susține Donald Trump. Cât ar costa aplicația
Useit
Publicat 28.01.2025
Alexandru Ciucu, prima reacție după acuzele făcute de Alina Sorescu. Ce spune...
Redacţia.ro
Publicat 28.01.2025
O angajată a SRI a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis...
libertatea.ro
Publicat 28.01.2025
Taylor Swift și Travis Kelce au sărbătorit pe teren victoria celor de la Kansas...
ZU
Publicat 28.01.2025
Chec cu ciocolată și alune, pentru răsfățul de zi cu zi
Hello taste
Publicat 28.01.2025
Cum să eviți oboseala și stresul ca părinte iarna aceasta
Deparinti
Publicat 28.01.2025
Kerem Bursin și Melis Sezen reușesc să cucerească publicul cu noua producție....
Happy
Publicat 28.01.2025
Florin Piersic a împlinit 89 de ani! Ce dorință și-a pus marele actor
BZI
Publicat 28.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce poți mânca după o extracție dentară și ce nu
Medicool
Publicat 28.01.2025