Mai mulţi sibieni refuză reabilitarea blocului. Se tem că vor pierde proprietatea pereţilor exteriori
Conspiraționismul a dus la idei și decizii neașteptate. Este cazul unor locatari din Sibiu, care refuză să le fie reabilitat blocul din fonduri europene pe motiv că, după reabilitare, pierd proprietatea pereților exteriori ai blocului. Alți vecini sunt panicaţi şi spun că nu cred că este vorba de fonduri nerambursabile, ci doar despre un împrumut și că tot ei vor trebui să dea banii înapoi. Şi sunt doar câteva din motivele invocate de locatari.
De Alex Prunean la 10.02.2025, 14:40- Percheziţii cu mascaţii la șeful de campanie al lui Călin Georgescu în dosarul finanţării electorale. DETALII la Observator 19:00
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost determinată de mișcarea partidelor de extremă dreapta"
Pentru ca un bloc să fie inclus în Programul european de reabilitare termică, este nevoie de acordul tuturor locatarilor. Însă, într-un imobil de pe strada Uzinei din Sibiu, discuțiile dintre vecini s-au transformat rapid într-o dezbatere aprinsă. Unii dintre proprietari au fost convinși că finanțarea europeană nu este, de fapt, rambursabilă, ci un împrumut mascat, iar temerile au luat amploare pe grupul asociației de locatari.
Chiar dacă autoritățile și administratorul blocului au explicat că locatarii nu trebuie să plătească nimic pentru anvelopare, suspiciunile au rămas. O parte dintre proprietari au refuzat categoric să semneze documentele necesare, iar argumentele lor au fost dintre cele mai diverse.
Locatarii se tem că UE le “va lua” pereții
Una dintre locatare este convinsă că scopul real al reabilitării nu este îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, ci un plan ascuns de “acaparare a proprietății” de către “structuri suprastatale”. Femeia susține că, după finalizarea lucrărilor, pereții exteriori nu le vor mai aparține lor, ci Uniunii Europene.
Chiar și în fața explicațiilor oficiale, unii dintre vecini au rămas sceptici, refuzând categoric să participe la program. În cele din urmă, din cauza opoziției, dosarul blocului nu a mai fost depus, iar clădirea, construită în perioada comunistă, va rămâne neizolată.
Sibienii, reticenți față de reabilitarea termică
Situația de pe strada Uzinei nu este un caz izolat. Potrivit autorităților locale, din cele 230 de asociații de proprietari din Sibiu, doar 11 au depus actele necesare pentru a fi incluse în programul european de reabilitare termică.
Refuzul unora dintre locatari de a accepta lucrările de modernizare rămâne o provocare pentru autorități, care încearcă să combată dezinformarea și să îi convingă pe oameni de beneficiile programului. Până atunci, însă, multe dintre blocurile vechi ale orașului vor continua să piardă căldură și bani, iar locatarii vor rămâne cu facturi mai mari la întreținere.