Mama pădurarului ucis în Maramureş se teme că asasinii se vor răzbuna pe familie
"Vrem să muncim, nu să murim!" - este mesajul dur al pădurarilor, care au dus cruci şi sicrie în faţa Parlamentului, în memoria celor şase colegi ucişi de hoţii de lemne în ultimii ani. Doi dintre ei, numai în ultima lună. Ucigaşii care au executat în Maramureş un tânăr tată sunt liberi şi acum.
De Redactia Observator la 29.10.2019, 20:28"Vrem să muncim, nu să murim!" - este mesajul dur al pădurarilor, care au dus cruci şi sicrie în faţa Parlamentului, în memoria celor şase colegi ucişi de hoţii de lemne în ultimii ani. Doi dintre ei, numai în ultima lună. Ucigaşii care au executat în Maramureş un tânăr tată sunt liberi şi acum. Pentru prima oară, mama lui face un apel disperat către autorităţi. Se teme pentru siguranţa celor trei copii rămaşi orfani. Aşa cum se tem şi pădurarii care înfruntă pericolele cu mâinile goale, fără arme, maşini sau uniforme.
Şase cruci din lemn şi tot atâtea capace de sicrie au fost ridicate în faţa Parlamentului. Simboluri ale unor morţi violente în pădurile României. Au fost şase numai în ultimii doi ani. Iar Liviu Pop a fost ultima victimă. Tată a trei copii, bărbatul a fost executat în stil mafiot de hoţii de lemne, în Maramureş. Ucigaşii nu au fost identificaţi nici până acum. Iar o familie întreagă trăieşte în teroare.
Mama pădurarului ucis: Mi-e teamă! Mi-e teamă că nu ştim. Răzbunătorul ăla, dacă a ajuns să ia viaţa unui om, s-ar putea să se mai răzbune şi pe noi. Dacă el încă nu e prins şi nu e legat
Moartea lui Liviu a revoltat toţi pădurarii României. Peste 600 dintre ei au fost agresaţi. Hoţii de lemne invadează pădurile înarmaţi cu arme, topoare şi săbii. În timp ce ei apără pădurile cu mâinile goale şi cu preţul vieţii.
Ilie Ion, pădurar Ocolul Silvic Azuga: Sunt mai mulţi inşi, tu eşti singur, nu ai şanse. Eşti exact cum mă vedeţi acum, nu ai niciun fel de dotare pe tine. Se poate să ai telefon de serviciu, dar zona să nu fie acoperită ca semnal din punct de vedere telefonic şi atunci eşti izolat, eşti singur
Un alt pădurar spune că "am avut probleme că au venit cu maşina hoţii, beau undeva şi veneau după mine, noaptea, la ora 1".
Mihai Bostan, pădurar: Vă daţi seama, să te alerge o noapte întreagă cu arma la spate
Sunt agresiuni şi umilinţe care i-au făcut să iasă în stradă pentru a şasea oară în ultimul an. Oamenii cer ca statutul pădurarului să fie adoptat de Camera Deputaţilor. Legea prevede, în primul rând, înarmarea silvicultorilor.
Un pădurar spune că "avem nevoie de arme în primul rând. Că dacă omul ştie că ai armă, nu se mai duce în pădure. Avem nevoie de maşină de serviciu. Avem nişte drumuri impracticabile, fiind zonă de munte. La fiecare trei luni trebuie reparată maşina. Avem maşini personale, combustibil foarte puţin, 30 de litri combustibil".
România are în momentul de faţă 6.700 de pădurari şi circa 7 milioane de hectare de pădure. Un singur angajat ajunge să fie responsabil chiar şi de 1.500 de hectare. O suprafaţă cât 4.000 de stadioane. În faţa protestatarilor, directorul Romsilva s-a încurcat în calcule.
Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva: Un pădurar ajunge să aibă salariul mediu de 46.000 de lei brut
Adică ar fi peste 3.800 de lei pe lună, însă pădurarii l-au contrazis cu fluturaşele de salariu în mână.
Negocierile, care s-au purtat şi în Parlament, şi în stradă, s-au încheiat cu o înţelegere. Autorităţile le-au promis silvicultorilor că legea va fi promulgată în maximum trei săptămâni.
Va fi un pas important în lupta cu tăierile ilegale de păduri. Ţara noastră pierde până la trei hectare din suprafaţa totală de pădure în fiecare oră. Cele mai expuse judeţe în fenomenul defrişărilor sunt Suceava, Harghita, Maramureş şi Cluj.