Pericole ascunse în Marea Neagră. Curenţii şi gropile de la ţărm, capcane mortale
Marea Neagră este frumoasă, dar periculoasă. O spun salvamarii, dar şi specialiştii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanţa. Relieful ţărmului, dar şi curenţii s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. În plus, gropile pe care valurile le-au săpat aproape de ţărm sunt adevărate capcane.
De Redactia Observator la 14.06.2018, 23:13Marea Neagră este frumoasă, dar periculoasă şi când nu sunt valuri. O spun salvamarii, dar şi specialiştii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanţa. Relieful ţărmului, dar şi curenţii s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. În plus, gropile pe care valurile le-au săpat aproape de ţărm sunt adevărate capcane. Aşa se face că, într-un singur weekend, patru oameni s-au înecat pe litoral.
Sunt curenţii foarte puternici, iar dacă valurile sunt mari, te pot lovi de diguri, o spune Nicolae Zderea, un salvamar care ştie toate pericolele mării.
Curenţii marini nu ţin cont de cât de bun înătător eşti. 40 de oameni îşi pierd viaţa pe litoralul românesc, în fiecare an.
Daca ati ajuns la mare si sesizati că vântul bate dinspre vest, adica dinspre uscat spre larg, ati face bine sa nu folositi materaile gonflabile, spun salvamarii. Si asta pentru ca valurile va pot duce foarte usor in larg.
Curenţii Mării Negre îşi pot schimba direcţia de la o oră la alta. Chiar şi o mare fără valuri este periculoasă. Curenţii de întoarcere pot trage pe oricine, chiar dacă stă aproape de mal. În plus, gropile săpate de valuri în nisip, la mică distanţă de ţărm, sunt capcane din care e aproape imposibil să ieşi.
BOGDAN MATEESCU, specialist la Institutul de Cercetare Marină Constanţa
Li se recomanda inotatorilor daca sunt prinsi intr-un astfel de curent, sa inoate paralel cu tarmul, astfel incat sa-si conserve energia si sa nu intre in panica.
NICOLAE ZDEREA, salvamar:
Cel mai indicat ar fi sa incerce sa se calmeze, sa nu intre in panica si sa faca semne salvamarilor sau daca e o plaja fara salvamari, celui mai apropiat om de langa el.
La sfărşitul săptămânii trecute, patru oameni au murit pe litoralul românesc. Doi copii, un adolescent şi un militar. S-au aruncat în valuri, deşi marea era agitată.
Plajele româneşti sunt mult mai periculoase decât ale Greciei sau Turciei. În Grecia, de exemplu, curenţii circulari din golfuri sunt uniformi. Iar zona lor de întoarcere este uşor de văzut la nivelul apei, prin lipsa valurilor. În multe ţări care sunt destinaţii estivale de vacanţă, plajele în vecinătatea cărora curenţii marini pot deveni un pericol pentru turişti sunt marcate cu steaguri.
Autorităţile române pot accesa site-ul Institutului de Cercetare Marină din Constanţa pentru a vedea, în fiecare zi, unde sunt curenţi puternici. Astfel, şi turiştii pot fi sfătuiţi la timp să evite înotul în aceste zone. Rata de înec în România este de 5 cazuri la o sută de mii de locuitori, mult peste cifrele înregistrate în Bulgaria, Grecia sau Turcia.